Apple-Braised-Pork-Shank-0109

Свински джолан по милански

09 август 2018

Необходими продукти:
свински джолан – 1 бр. сцепен на две (около 650 г)
лук – 1/2 глава (30 г)
говежди бульон – 200 мл или вода
бяло вино – 100 мл сухо
черен пипер – за натъркване на месото
брашно – за овалване
зехтин – 40 мл
масло – 10 г
сол

За соса:
магданоз – 10 стръка, листата
розмарин – 1 ч.л.
лимонова кора – от 1/2 лимон, само жълтата част
чесън – 2 скилидки
сол – 1 щипка
черен пипер – 2-3 щипки или на вкус

Вижте още: Свински джолан в гювече

Начин на приготвяне:
Посолете и натъркайте месото със черния пипер. Оваляйте в брашно всяко парче и изтръскайте излишъка. Загрейте зехтина на умерен огън и задушете лука за 5 минутки, след което поставете парчетата джолан и маслото. Запържете за още 5 минути, като обърнете месото по средата на това време. Контролирайте температурата, ако лукът започне да става златист, намалете огъня и захлупете с капак. Налейте виното и бульона, гответе 3 минутки на отворен капак, за да се изпари алкохолът и отново затворете плътно съда и оставете да се задушава на умерен огън 1 час и 30 минути. Наглеждайте от време на време и ако трябва доливайте малко вода. През това време си пригответе соса. Накълцайте на ситно всички съставки за него и смесете със солта. Може да използвате и блендер, но внимавайте да не ги направите на каша. Щом месото е готово сипете в тенджерата приготвения сос и задушете за още 3 минутки. Сервирайте ястието на момента. По желание, може да добавите и картофено пюре.

текст: Росица Стоянова
снимка: chefsteps.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)