гъби

Свинско с Марсала и гъби

15 декември 2014

Марсала (Marsala) е не само най-модерният цвят за 2015 година, а и италианско ликьорно вино, което се произвежда в околностите на градовете Марсала и Трапани, на остров Сицилия, Италия.  От името на града идва и името на цвета, и на виното. При производството на Марсала, ферментацията протича по обичайния начин, но една част от гроздето се оставя за направата на подслаждащ агент, наречен мистела (mistella) или кото (cotto). Мистела се прави като се смесват изсушени гроздови зърна с винен алкохол, а кото – чрез топлинна редукция на гроздови зърна до получаването на гъст сироп.
За вината Марсала е задължително да бъдат подсилени с винен алкохол. Те имат 17-20 % алкохолно и 1,5-7 % захарно съдържание. Вината Марсала се класифицират в зависимост от характеристиките и продължителността на стареене в следните категории :

• Fine – с най-малко една година отлежаване;
• Superiore – с минимум две години отлежаване;
• Superiore Riserva – с минимум поне четири години отлежаване;
• Vergine или Soleras – с минимум поне пет години отлежаване;
• Vergine или Soleras Stravecchio e Vergine или Soleras Riserva с минимум поне десет години отлежаване.

Произвеждат се и ароматизирани марки Марсала с аромат на банани, черен касис и др. Често вината Марсала се използват за направа на различни коктейли, както и в сладкарската промишленост за производство на сладкарски изделия: тирамису, торти, кейкове и др.

Необходими продукти:

500 г свинско филе
2 ч.ч. гъби
5 с.л. брашно
1 щипка сол
2 щипки чесън на прах
2 щипки риган
50 мл зехтин
3 с.л. масло
2 скилидки чесън
1 ч.ч. десертно вино Марсала

 Начин на приготвяне:

Смесете брашното, солта, чесъна на прах и ригана в средно дълбока купа. Добавете свинските филета и ги оваляйте добре в подправките. Загрейте маслото и зехтина в по-голям тиган. Добавете свинските филета и ги запържете до златисто и от двете страни. Добавете нарязаните на филийки гъби и скилидките чесън, които може да нарежете на много ситно или пък да смачкате с преса. Прибавете десертното вино Марсала, покрийте с капак и оставете да се готви на тих огън, докато сосът се сгъсти – около 15 минути. Разбърквайте периодично. По желание може да гарнирате с кисели краставички или друга сезонна салата.

текст: Нина Тодорова
снимка: flickr.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)