unnamed (14)

Своге възражда българските традиции с „Празници на хляба“

14 май 2017

Една много българска, вкусна и важна инициатива се възроди от Община Своге – Празници на хляба!

Празници на хляба в Своге с подкрепата на Фондация Маринела

Празници на хляба в Своге с подкрепата на Фондация Маринела

През изминалата 2016 г. ръководството на община Своге постави началото на инициативата „Празници на хляба“. Фестивалът намира място в културния календар на общината, като се провежда през месец април. Мероприятието стартира на 22.04.2017 г. в рамките на 1 месец до 13.05.2017г., като обхвана 12 населени места в общината и град Своге. Културни събития се проведоха всеки уикенд- по две села на ден в селата Томпсън, Реброво, Луково, Владо Тричков, Церово, Лесковдол, Лакатник, Бов, Свидня, Искрец, Дружево и Миланово. На 13 май 2017 г. на градския площад в град Своге, под патронажа на кмета на града – г-н Емил Иванов – се проведе финала на фестивала „Празници на хляба в община Своге“ 2017 г. за връчване на титлата „Майстор за замесването на обредни хлябове“. Официални партньори на събитието бяха Център за професионално обучение „Хотелиерска лига“ и Сдружение „Маринела“.

unnamed (10)

unnamed (17)

unnamed (22)

В замесването на обредни хлябове участваха представители от всички населени места в община Своге и града, без възрастови ограничения. Административният директор на Сдружение „Маринела“ Ангелина Ангелова, Директорът на ЦПО „Хотелиерска лига“ доц. д-р Ася Панджерова, Главният готвач на Хотел Маринела София Петър Николов и Юлия Панджерова – старши преподавател от Софийската професионална гимназия по туризъм, влязоха в ролята на жури, като задачата им бе да оценят вкусовите качества, дизайна и атрактивно представяне на погачите. Те наградиха най-добре представилите се участниците с три парични и пет специални награди, между които „Мастър Клас по избор“ от календара на ЦПО „Хотелиерска лига“ и уикенд за двама в хотел Пампорово за предстоящия зимен сезон.

unnamed (20)

unnamed (16)

Кулинарните творения впечатлиха журито не само с вкусовите си качества, но и с неповторимите си декорации. Здравословна погача, направена с домашен квас безспорно осигури първото място и специалната награда за най-добър външен вид на Магдалена Божилова от Своге.

С провеждането на фестивала „Празници на хляба“ 2017 г. община Своге показа, че българските традиции са живи, a участието на младите хора по време на събитието доказа, че те се предават за поколения напред.

снимки: Фондация Маринела

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)