coetzee-steyn-studio-bosjes-chapel-western-cape-south-africa-designboom-02

Един Параклис в Южна Африка

18 март 2017

Steyn студио е автор на този изключително интересен  параклис в Южна Африка. Докато го гледаме се чудим дали това е постройка или по-скоро скулптура. Модернистичната форма е препратката към шапките на Кармелитките и това е  още едно вълнуващо идейно хрумване.
coetzee-steyn-studio-bosjes-chapel-western-cape-south-africa-designboom-10

Английското проектантско студио Steyn работи по задание на собственика на този лозов масив и изба в западната провинция Кейп в Южна Африка.  Скулптурната форма на сградата има вградени в себе си редица огледални решения, които позволюват очертанията на околните планински вериги да се виждат и сякаш да се пренесат в интериора и да станат част от параклиса.

coetzee-steyn-studio-bosjes-chapel-western-cape-south-africa-designboom-05

Забележително проектиране и игра на форми – редуване на овали с прави линии, микс на усещания и цялостно вграждане на околното пространство в интериора на параклиса.

coetzee-steyn-studio-bosjes-chapel-western-cape-south-africa-designboom-04

Вълнообразния покрив, излят от тънък пласт бетон прилича също и на бяла черупка, която се издига драстично и после пада рязко, образува сякаш вълни и пречупва светлина и усещания. Възхищение буди и имплантирането на кръстовете в интериора и най-вече концептуалното решение на централния Кръст.
coetzee-steyn-studio-bosjes-chapel-western-cape-south-africa-designboom-06

Ако се вгледате – параклиса никак не е малък. Вътрешното пространство е голямо, сформиран в рамките на един прост правоъгълен план. Белосания таван хвърля масив от сенки през целия ден, докато полираните подови плочи отразяват светлината. Неутралните цветови решения позволяват на енориашите да се фокусират върху молитвата, но също така дават възможност да се рамкира околния пейзаж. Красиво, нали?

coetzee-steyn-studio-bosjes-chapel-western-cape-south-africa-designboom-03

coetzee-steyn-studio-bosjes-chapel-western-cape-south-africa-designboom-11

източник: Designboom
снимки: Steyn

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)