„Св. Александър Невски“ – най-големият храм на Балканите

26 септември 2016

На учредително събрание в Търново през 1879 г. е взето решение за изграждане на паметник в чест на светлия подвиг на освободителите. Княз Александър Батенберг се обръща с възвание към българите и храмът е издигнат с народни дарения, които са повече от два милиона лева. Основният камък е положен с невероятна тържественост на 3.03.1882 г.

Руският архитект Алекасандър Померанцев работи по проекта за храм-паметника АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ. Окончателния проект е готов през 1898 г., а строежът на храма започва през 1904г. и е завършен през 1912г.. Цялото изпълнение възлиза на шест милиона лева. Храмът е официално осветен на 24.03.1924 г.

Това е типична петкорабна кръстокуполна базилика в неовизантийски стил. Камбанарията на храма е висока 53м., а камбаните – общо 12 на брой са излети и донесени от Москва. Най- голямата тежи близо 12 тона, а най- малката 10 кг.

Бомбардировките над София повреждат сериозно катедралата. След това е реновирана и възстановена.
През 1953 г. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ е провъзгласен за патриаршеска катедрала, а през 1955 г. е обявен за паметник на културата с национално значение.

С площта си от 3170 кв.м. още при построяването си храмът се превръща в първата по големина напълно завършена и действаща катедрала на Балканския полуостров.

автор: Ася Георгиева
оператор: Мартин Илков
постпродукция: Симеон Симеонов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)