IMGP7200

„Св. Александър Невски“ отбелязва днес своя храмов празник

23 ноември 2017

Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ отбелязва днес своя храмов празник. Той се чества в деня на църковния празник на патрона на катедралата - Светия благоверен княз Александър Невски, покровител на руското войнство през Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.).

DPP_12393

„Св. Александър Невски“ отбелязва днес своя храмов празник

Катедралата „Св. Александър Невски“ е и храм-паметник, защото е построена в памет на 200 000 воини, загинали за Освобождението на България. Строителството на храма започва на 7 август 1904 г. и продължава до 1912 г. Осветен е със специална церемония, състояла се от 12 до 14 септември 1924 г. Същата година храмът е обявен за паметник на културата, а през 1951 г. – за патриаршеска катедрала.

На 23 ноември отбелязваме официалния празник в чест на Св. Александър Невски. На тази дата имен ден празнуват всички, които носят името „Александър, Александра, Александрина, Александрия, Алекси, Алеко“ (макар да могат да избират и на кой ден да празнуват, другият вариант е на 30 август, когато са пренесени мощите на Свети Благоверни княз Александър Невски).

Св. Александър Невски

Св. Александър Невски

Логично, днес е и денят – храмов празник на най-голямата източноправославна катедрала на Балканския полуостров – храм-паметникът Св. Александър Невски, който събира около 5000 души и е построен по идея на Петко Каравелов. Наричайки го на княза, българите са искали да се отблагодарят на Русия за Освободителната война през 1877 година. На тази дата през 1924 г. той е осветен, а след възстановяването на патриаршията ни през 1953 г. е избран и за патриаршеска катедрала.

11

„Св. Александър Невски“ отбелязва днес своя храмов празник

Иначе първият камък е положен на 19 февруари 1882 г., а строежът завършва през 1912 г. Църквата е издигната в чест на падналите за освобождението на България от турско робство, като е посветена е на руския национален герой и светец Александър Невски, княз на Новгород, живял през 13 век. Князът, предвождащ малобройна войска, разгромява на 15 юли 1240 г. при река Нева настъпващата към града шведска армия.

Според преданията заради победата в тази битка получава прозвището Невски. През март 2001 г. Руската православна църква дарява частица от Светите мощи на покровителя на храма.

Стенописите, мозаечните пана и икони са изпълнени от най-известните за времето си 13 руски и 11 български художници.Храмът има 12 камбани като е най-големият е и най-високият на Балканите – 52 метра. Осветен е с тържествен ритуал продължил от 12 до 14 септември 1924 г. През 1951 г. е обявен за Патриаршеска катедрала.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)