Сградата на КТБ и бюрото на Буров

Сградата на КТБ и бюрото на Буров

07 януари 2015

От месеци насам пространството ни и политическо, и социално, и икономическо е препълнено с информация около злополучната КТБ. Естествено с пълно право. Но и тази банка, както и всички други, се опита да инвестира в стойностен сграден фонд и в изкуство.

Сградата на КТБ и бюрото на Буров

Днес всичко това е в ръцете на съда и първата крачка е факт – извзеха всички произведения на изкуството, картини, пластики и други от сградата, която до скоро бе централа на банката. Това ни дава повод да си спомним коя е тази сграда.

280-11-01-Сграда

 Централното управление на банката се намираше (вече отиваме в минало време…) на ул. „Граф Игнатиев“ № 10. От края на 19 век до началото на 20 век в същата сграда се намира Централното управление на Българска търговска банка – най-голямата банка с предимно местен частен капитал по това време.
Архитектите, проектирали сградата през 1921 г. са Георги Фингов, Димо Ничев и Никола Юруков от архитектурно бюро „Фингов, Ничев и Апостолов“. Сградата е построена в типичния бароков стил, характерен за строителството в началото на 20 век. Корпоративна търговска банка АД запазва екстериора и интериора максимално близки до автентичния облик, поради което през 1978 г. сградата е обявена за паметник на културата.

280-11-01-Bourov

В управлението на Българска търговска банка има участие и големият български банкер и общественик Атанас Буров. В сградата на КТБ АД се съхранява оригиналното бюро на Буров, зад което той е работил в Българска търговска банка. Това е прочутото бюро, зад което седял и Цветан Василев и е кроил своите грандиозни планове за превземане на държавата. Вероятно той е живял с мисълта, че е новият Буров на България, но…Нещо не се получи. Както и да е – не това е темата ни сега.

DPP_20840

Картините, които са в колекцията на КТБ и от днес – вече не са, са уникални платна, част от културно-историческото ни наследство. Става въпрос за над 300 платна от български художници, като сред тях има творби на Мърквичка, Златю Бояджиев, Владимир Димитров-Майстора и др.

DPP_20852

За момента не е ясна стойността на картините, защото тепърва ще им бъде направена експертна оценка. Със съдействието на Министерството на културата картините ще бъдат изпратени за съхранение в сградата на т. нар. „Български Лувър“ – новия музеен комплекс в района на паметника „Левски“.

zlatu

Никой обаче нищо не казва за прочутото бюро. Всъщност Буров е имал няколко бюра, но това му в сградата на КТБ, наследено после и от Цветан Василев се очерта като доста легендарно – и в пляк и в преносен смисъл. Ако мебелите можеха да говорят… Сигурно биха разказали една доста по-различна история, от онази, която знаем. Сигурно бихме научили любопитни случки за живота на българските държавници и бизнесмени от последния век…

Продължаваме да следим и да се интересуваме от пътя на това бюро…

текст: В. Симеонова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)