Сградите на София след Освобождението

03 март 2017

След Освобождението София е обявена за столица на България. Хората възприемат нов стил на живот, култура и обноски. Те загърбват ориенталския манталитет и стремглаво се устремяват към Европа- във всяко едно отношение. Архитекти от Франция, Австрия и Унгария идват у нас, за да проектират нови жилищни и обществени сгради.

DPP_12368

Първият градоустойствен план на София е утвърден от княз Александър Батенберг, а първият архитект е Антонин Колар. По негов проект е изграден Военния клуб. Стремежът е да се пресъздаде духа на Виена и Париж. Забележителна е и сградата на Яблански. През 1879г. арх. Румпелмайер преустроява сградата на бившия турски конак в дворец, а през 1887г. Фердинанд му възлага да построи ново крило към двореца.

DPP_12395

През 1912г. е завършен и символа на столицата- катедралния храм  Александър Невски. Така постепенно София придобива европейски облик и заживява нов живот. Сградите добиват модерен вид, като се създава своебразна еклектика между старите и новите символи. Ориента е загърбен завинаги, защото посоката една- Европа за следосвобожденска България.

репортер: Ася Георгиева
оператор: Антон Хариев
постпродукция: Деян Дяков

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)