СГС гледа делото срещу Сидеров за инцидента на летище Варна

СГС гледа делото срещу Сидеров за инцидента на летище Варна

19 януари 2016

Софийският градски съд (СГС) ще заседава днес по делото срещу Волен Сидеров за инцидента на летище Варна, в който участва лидерът на „Атака” и негови съпартийци, предаде репортер на БГНЕС.

Това е първото дело, по което Сидеров застана на подсъдимата скамейка. То е за нанасяне на лека телесна повреда и хулиганство. Инцидентът във Варна стана в началото на 2014 г., когато по време на полет от София до Варна Сидеров, придружаван от депутати от „Атака“, влезе в конфликт първо с френски дипломат, а след това извън самолета се стигна до сблъсък с един от пътниците и служител на реда, който бе ударен. Два дни след случая главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на депутата, но той сам се отказа от него. По обвинението за хулиганство Сидеров може да получи наказание до 5 години затвор, а по обвинението за нанасяне на лека телесна повреда се предвиждат до 3 години лишаване от свобода.

Това не е първият инцидент на борда на самолет, предизвикан от партийния лидер. През 2010 г. Сидеров беше спрян на летището във Франкфурт след полет с „Луфтханза“, защото буйствал в самолета. По-късно той се извини на екипажа за поведението си. В понеделник, 18 януари, в съда влезе и второ дело срещу него. Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу Сидеров и Десислав Чуколов за инцидента пред магазина на ул. „Раковски”. Според обвинението двамата на 9 октомври 2015 г. на улица „Г. С. Раковски” пред магазин за алкохол и цигари, двамата в съучастие, са извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм и дързост. Двамата са предадени на съд и за това, че са причинили телесни повреди на полицейски служители. По повдигнатите обвинения за хулиганство, отличаващо се с изключителен цинизъм и дързост и за причиняване на телесна повреда на полицейски орган при изпълнение на службата му законът предвижда лишаване от свобода съответно за срок до 5 г., а по второто – до 3 г. В края на миналата година двамата депутати дори бяха за няколко часа в ареста.

На 17 ноември 2015 г. Софийска градска прокуратура повдигна обвинения на народните представители от „Атака“ за хулиганство, извършено с изключителна дързост, а на Сидеров – и за принуда срещу студентка. По обед те бяха задържани за 72 часа, но същата вечер бяха пуснати под гаранция от по 6000 лв. за всеки. Деянията са извършени на 23.10.2015 г. в гр. София в сградата на НАТФИЗ. На 26.10.2015 г. главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Народното събрание разрешение за задържането на двамата народни представители, а на 5.11.2015 г. парламентът даде разрешение за задържането им, като преди това двамата депутати се отказаха от имунитета си. 

снимка: dcnews.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)