SetWidth1300-SOF1Kempinski-Hotel-ZografskiL

Сделката с „Кемпински“ е най-голямата за 2014 г.

24 март 2015

Продажбата на Японския хотел в София, който вече се казва „Кемпински хотел Маринела“, е най-голямата сделка с бизнес имот за 2014 г.

По неофициална информация хотелиерът Ветко Арабаджиев е платил между 40 и 50 млн. евро на наследниците на покойния Иван Зографски, пише „Преса“. Ние добавяме и факта, че тази сделка следва да е гордост за българския бизнес, защото националният ни капитал или не съществува или е предпочитан пред чуждестранния инвеститор. А някои от чуждестранните инвеститори ясно показват, че гледат на родния пазар само като възможност за източване на пари и нямат национално-отговорно поведение, не влагат в образование, иновации и развитие. С покупката на емблематичния хотел, Ветко Арабаджиев ясно затвърди позициите си на водещо име в бранша и даде заявка за много сериозно ниво и завиден екип.

На второ място се класира продажбата на „Сити център София“, който бе придобит от инвестиционния фонд „Ревитас кепитъл“. Официална информация за тази сделка също няма. Според консултанти кешовото плащане за мола е било незначително, ако въобще е имало. Основната стойност на сделката идва от поетия дълг от купувача към финансиращата институция, който се оценява на 40-50 млн. евро.

Нов собственик от края на 2014 г. има и пловдивският търговски център „Галерия Пловдив“. Гръцки бизнесмен придоби актива за сума между 25 и 30 млн. евро (непотвърдена), като в това число влиза предимно поет дълг.

Друга мащабна сделка беше за офис сграда на бул. „Цариградско шосе“ в София, собственост на публичното дружество „Фонд имоти“. То се раздели с имота за 23 млн. евро, като купувач бе регистрираното на Сейшелите „Юник пропъртис“.

снимка: kempinski.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)