pressekonferenz-Apa_-768x432

Себастиан Курц обяви поетапно сваляне на ограничителните мерки след 14 април

06 април 2020

Австрия взе навреме всички необходими мерки ограничителни мерки, за да спре разпространението на коронавируса в страната и вече може да се похвали с първите позитивни резултати. В последните девет дни трендът на забавяне на увеличението на броя на заразените стабилно намалява и днес, 6 април, новите случаи нарастнали с 1,6%. Трети пореден ден излекуваните са повече от заразените. За последните 24 часа излекувани са 465 човека, а случаите на нови заразени са 241. Тези резултати дават основание на правителството да започне плавно задвижване на икономиката и обществения живот.

На специална пресконференция канцлерът Себастиан Курц представи плана на правителството за следващите месеци. Той ще бъде осъществен при едно много важно условие – постигнатите досега добри резултати да се запазят. Затова и канцлерът призова населението да се откаже от традиционните семейни събирания по време на Великден и да спазва ограничителните мерки, за да не се случи така, че „да проиграем постигнатото с толкова труд досега”.

Поетапно отваряне на магазините

Още от 14 април, тоест веднага след католическия Великден, ще отварят врати магазини с площ до 400 кв.м, както и строителните и градински пазари.

От началото на май ще могат да заработят всички търговски центрове, както и фризьорите.

Ресторанти, кафенета и хотели ще останат затворени поне до средата на май.

Обществени събития остават забранени до края на месец юни.

Матурата за тазгодишните зрелостници ще се проведе до края на този семестър като подробности ще бъдат съобщени от министъра на образованието. Училищата ще останат затворени поне до средата на май. Университетите въобще няма да отворят врати този семестър.

Ограниченията за излизане и движение на открито остават в сила до края на април.

Задължение за носене на маски

От днес носенето на маски в магазините е задължително. От следващата седмица това задължение се въвежда и за градския транспорт. Дали на работното място ще се носи или не маска ще се решава от работодателите.

Задължението за носене на защитни маски за носа и устните важи само за магазини по-големи от 400 кв.м. За останалите е в сила правилото за спазване на разстояние между клиентите повече от метър. Маските могат да бъдат и собственоръчно направени, може да се използва и шал – важното е устните и носът да са покрити. Магазините са задължени да предоставят маски безплатно на клиентите, но от REWE (Billa, Merkur, Penny, Bipa, Adeg) обявиха, че маските ще се продават по едно евро.

Търговските обекти са длъжни да предоставят на входа дезинфекционни материали, за почти всички това е невъзможно към момента.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)