gty_Josephine_Baker_nt_120207_wmain

Седем мисли за седмицата от Джоузефин Бейкър

03 юни 2016

Фрида Джоузефин Макдоналд е родена на 3 юни 1906г. в Сент Луис, Мисури в семейство на майка-перачка и баща-барабанист. От ранно детство Бейкър обожава да танцува. Започва от музикалната сцена на Бродуей, пътува до Ню Йорк и заминава за Париж. Там, полугола с екзотично-еротичен “Танц на банана“ в кабаре “Фоли Бержер“, чернокожата балерина шокира и очарова френската публика. Покорява света за една нощ и влиза с един удар в шоубизнеса. Следват скоковете в живота й – нагоре и надолу. Израснала в бедност и дискриминация, Бейкър се отдава на славата и богатството с незбежните екстравагантности на звездите като излишество, параноя и мисионерство. Америка продължава да не я приема. Завръщането й на Бродуей е провал, за който обвинява своя съпруг и мениджър – граф Абатино. Расовата бариера остава. Помолена да използва задния вход на хотела, отговорът й е: “Сега знам,че съм у дома“.
Борбата за равноправие е другата сцена в живота й – тя е единствената жена, която говори заедно с Мартин Лутер Кинг-младши на митинига през 1963г. Дейността зад сцената като сътрудник на френското разузнаване през Втората световна война остава в сянка както и дългият публичен конфликт в американската телевизионна мрежа с известния коментатор Уолтър Уинчъл. Между тях са бракове, връзки, разочарования и 12 осиновени деца с различен цвят на кожата в знак на протест срещу расизма. Написва и няколко автобиографични книги.
От 1917г. до смъртта й през 1975г. животът й звучи като джаза, който го съпровожда – с шок, стил, свобода и вариации…
Джоузефин Бейкър или Черната перла е първата цветнокожа звезда в света.

josephine

Нека днес си спомним за нея с част от размислите й за живота и няколко запечатани в снимки мигове:

„Нещата, които истински обичаме остават с нас завинаги, заключени в сърцата ни, докато животът съществува.”

„Вярвам в молитвата. Тя е най-добрият начин да черпим сила от небето.”

„Аз не бях гола. Просто нямах дрехи на себе си.”

Josephine Baker

„Красива? Това е изцяло въпрос на късмет. Родена съм с красиви крака. По отношение на останалото… красиво, не. Забавно, да.”

„Много харесвам мъжете французи, защото дори и да те обиждат, те го правят изискано.”

„Разхождала съм се в дворци на крале и кралици, и в домове на президенти. И на много други места. Но не мога да се разходя в хотел в Америка и да си взема чаша кафе, и това ме влудява.”

„Омразата, насочена към цветнокожите, тук, в Сейнт Луис, винаги ме натъжава. Как можеш да очакваш света да вярва в теб и да уважава твоята проповед за демокрация, когато ти самият третираш чернокожите по този начин?”

tumblr_lvhp59PT6c1r30x2ho1_r1_1280

Josephine_Baker_4

Baker_Charleston

Baker_Banana_2

Baker_Banana

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)