400183

Седем мисли за седмицата от Емили Дикинсън

10 декември 2015

Американската поетеса Емили Елизабет Дикинсън е родена на 10 декември 1830г. Тя е автор на около 1800 стихотворения, от които приживе са отпечатани не повече от десетина (повечето източници назовават от седем до десет). Даже и това, което публикува, е подложено на сериозна редакторска преработка, за да се приведат стиховете ѝ в съответствие с поетическите норми на времето. Стиховете на Дикинсън нямат аналог в поезията на своето време. Много от тях съдържат непривична пунктуация и главни букви. Голяма част от стиховете съдържат мотива на смъртта и безсмъртието, от който са проникнати писмата на поетесата към приятелите ѝ.
Въпреки че повечето от нейните познати знаят, че Дикинсън пише стихове, мащабите на творчеството ѝ стават известни едва след нейната смърт, когато по-малката ѝ сестра Лавиния открива непубликуваните произведения през 1886 година. Първото събрание на поезията ѝ е публикувано през 1890 г., а стиховете са подложени на много редакторски промени; пълно и почти нередактирано издание прави Томас Джонсън през 1955 г. Въпреки че публикуваните стихове предизвикват неблагоприятни отзиви на критиката в края на XIX и началото на XX век, в наши дни Емили Дикинсън е считана за един от най-великите американски поети.

Днес, в деня на нейното рождение, In Life с изключително удоволствие ви припомня някои от нейните забележителни прозрения.

„Някои казват, че думата е мъртва, когато се изрече. Аз просто казвам, че тя започва да живее в този ден.“

„Надеждата е нещо с пера, което се извисява в душата и тананика мелодии без думи. И никога не спира.“

„Мозъкът е по-широк от небето.“

„Аз твърдя, че любовта е живот. Животът сам притежава безсмъртие.“

„Моите приятели са моите имоти.“

„Без да знам кога ще дойде зората, ще отворя всяка врата.“

„Хората се нуждаят от трудни времена и подтисничество, за да развиват мозъчните си мускули.“

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)