BRAND_BIO_BSFC_108685_SF_2997_005_20131219_V1_HD_768x432-16x9

Седем мисли за седмицата от Кристиян Диор

21 януари 2020

Кристиян Диор е роден на 21 януари 1905 година в Гренвил, Франция. Родителите на Диор били богати производители на тор и искали той да стане дипломат, но в разгара на финансовата криза през 30-те години, той напуска дипломатическата школа и започва работа като моден илюстратор в седмичника Figaro Illustre. Диор и негов приятел отварят малка художествена галерия.През 1938 година Диор става асистент на водещия парижки дизайнер тогава Робер Пижу.
През 1947 година с подкрепата на френския текстилен фабрикант Марсел Биесож, Диор въвежда в света на модата своя „New look”, който разпалва много противоречиви мнения и спорове. Най-ексцентричното решение на дизайнера е да създаде огромна бална рокля, за направата, на която се говори, че изразходва около 20 метра плат. В годините на оскъдица и дефицит, Диор шокира и впечатлява френската аристокрация с разточителството на материал. Стилът му включва тесни рамене, естествена талия и свободно падаща пола. Това е една драстична промяна на стила през Втората световна война, който до момента е бил – подплънки на раменете и къси прилепнали поли.
През 50-те години Диор въвежда и така наречения “Sack look” и силуета “H” в своя дизайн. Той е един от дизайнерите, които правят много за комерсиализацията на парижката мода в световен мащаб.
Кристиян Диор умира на 24 октомври 1957 година в Монтекантини, Италия.

Нека си спомним за великия маестро с останалата в историята негова мъдрост:

Във време, мрачно като нашето, когато луксът е оръжия и самолети, трябва да запазим на всяка цена усещането си за лукс. Не крия, че това не е в унисон с явните тенденции на света. Но вярвам, че в лукса е залегнало нещо много съществено. Всичко, което е различно от подслон и прехрана, е лукс. Цивилизацията, която защитаваме, е лукс.— непосредствено след Втората световна война

 Да поддържаш модата е израз на вяра. Във век, който е готов да унищожи тайните си една по една, модата е въплъщение на самата мистериозност.

Красивите жени трябва да носят разкошни рокли – та нали диамантите се нуждаят от достоен обков.

Не всички модели ни се получаваха – някои бяха ужасни и ние ги обиждахме, защото и те ни се присмиваха. — за работата в студиото

Приключението да бъдеш парижки моден дизайнер не е панаир на суетата. Това е лъскавата изява на намерението на цивилизацията да оцелее. 

Роклите са моите розови мечти, отражение на ежедневнието ми със своите емоции, нежност и радост.

 Сънищата ми са изпълнени с манията ми към формите.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)