todor_kolev_3_72712286

Седем мисли за седмицата от Тодор Колев

26 август 2019

Българският актьор, комик, музикант и шоумен Тодор Колев е роден на 26 август 1939 в Шумен. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ (1965 г.). Надхитрил с успех комисията при приемането си, като обува високи токове и преправя гласа си на по-дебел, защото тя пускала артисти с мастита фигура и мощен глас.

Работил е в театрите в Смолян, Шумен, Пловдив, в столичните „Сълза и смях“ и театър „София“. Участва в над 30 игрални филма, сред които „Цар и генерал“, „Козият рог“, „Иван Кондарев“, „Двойникът“, „Господин за един ден“, „Опасен чар“.
В началото на демокрацията се захваща с политика и става син народен представител във ВНС. Бил е съветник в посолството ни в Канада през 1992-1993 г. Автор и водещ е на тв предаванията „Как ще ги стигнем с… Тодор Колев“ и „Вход свободен“. Преподавател е по актьорско майсторство в НАТФИЗ, има научна степен доцент. През 1999 г. издава автобиографичната си книга „Варненското софиянче от Шумен“ с подзаглавие „Житие и страдание на грешного Тодора“.
През септември 2007 г. Комисията по досиетата към 40-то Народно събрание обявява, че има данни и за Тодор Колев, според които той е бил агент на Софийско градско управление на Държавна сигурност. Вербуван е през 1987 г. и е сътрудничил под псевдоним Петров.
През 2008 г. става водещ на предаването Dancing Stars, 1 сезон, излъчвано по бТВ. Негова екранна партньорка тогава е Радост Драганова.
Умира на 15 февруари 2013 г. в София, след тежко боледуване от рак на белите дробове.

Нека си спомним за грандиозния талант на българския актьор, комик, музикант и шоумен Тодор Колев чрез няколко негови крилати фрази.

  • Нещата, за съжаление, не отиват на добре. Не можеш с индивиди, чиито мисли са на етажи под земята, да решаваш проблемите на хората.
  • Ако си кажете „О, Господи, колко жалко, че свършва“, тогава сте направили нещо.
  • Икономията е майка на мизерията. („Опасен чар“)
  • Ненавиждам безумните риалитита по родните телевизии. Да им гледам аз задниците в кенефа, как се бият, как се карат – за да може един Станчо или Пенчо, който иначе не умее нищо друго на този свят, да спечели едни пари. Друга причина няма – ако има, съм готов да простя.
  • Факт е, че имах едно предаване с такова заглавие – то се казваше “Как ще ги стигнем… с Тодор Колев”. Многоточието точно това значи – че никога няма да ги стигнем. (Отговор на въпрос „Ще ги стигнем ли някога американците?“)
  • Ако се опиташ да се бориш, защитеният винаги е простакът, тъпият, идиотът без задръжки, животното с мускулите – не интелектуалецът, интелигентният, ученият, челият. Не-е-е, каква борба – с кого, с мечките?
  • …знаеш ли, братчед, кое отличава хората от животните? Алкохолът! Нито едно животно не пие!

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)