ORIGINAL-james_clavell-01

Седем мисли от Джеймс Клавел за седмицата

10 октомври 2016

Джеймс Клавел е на 10 октомври в Сидни, Австралия през 1924 г. Баща му е офицер в Британската кралска армия, поради което Клавел е отгледан на много места, влизащи в Общността на нациите. През 1940 г. се записва в Британската кралска артилерия и е изпратен в Малайзия да се сражава с японците. При обстрел Джеймс е ранен и изпратен в японски военнопленически лагер на индонезийския остров Ява. По-късно Клавел е преместен в затвора Чанги, близо до Сингапур. Тези събития залягат в основата на първия му роман „Цар Плъх“, публикуван през 1962 г.

През 1946 г. е издигнат в ранг капитан, но катастрофа с мотор слага край на военната му кариера. Записва се в Бирмингамския университет и там се запознава с Април Страйд (актриса), по-късно през 1951 г. се жени за нея. Чрез нея Джеймс Клавел се запознава с филмовата индустрия, и развива желание да стане режисьор.

През 1953 г. заедно със семейството си се премества в Ню Йорк, където работи в телевизията, впоследствие заминава за Холивуд. Накрая успява да се утвърди като сценарист с филми като „Полетът“, „Тай-Пан“ и др. Съпродуцира класическия филм „Голямото бягство“.

През 1963 г. получава американско гражданство. Джеймс Клавел е известен и със своята „Азиатска сага”, съдържаща бестселърите „Шогун”, „Гай-Джин” и др. Много от неговите книги са преведени на български език.

„Всички истории имат начало, среда и край, а ако са добри, краят също е начало”.

„Недостигът на години не налага липса на мъдрост”.

„Само ако живееш на ръба на смъртта, можеш да осъзнаеш неописуемото удоволствие от живота”.

„Какво са облаците, освен претекст за небе? Какво е животът, освен бягство от смъртта?”

„Да мислиш за лошото е по-лесно от всичко”.

„Още сега стани скала, в която вълните на живота ще се удрят напразно…”

„Но късметът идва в резултат от много труд и внимателна подготовка, и от още нещо, а не само от рискове. Освен ако не са добре пресметнати…”

снимка: webstage.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)