john_f_kennedy

Седем мисли от Джон Кенеди за седмицата

29 май 2018

35-ият президент на САЩ Джон Фицджералд Кенеди е роден на 29 май 1917г. Член на известната фамилия Кенеди, той се счита за икона на американския либерализъм. Той е и най-младият президент в историята на Съединените Американски Щати – бил е на 43 години, когато е избран на тази пост. Кенеди полага клетва като 35– ия президент на САЩ на 20 януари 1961 г. В своята знаменита реч той казва: „Не питайте какво държавата може да направи за вас, а се запитайте какво вие може да направите за държавата си.” Кенеди призовава народите по света да се обединят в борбата срещу това, което той нарича, „общите врагове на човека: тиранията, бедността, болестите и войната. ”
Значимите събития по време на неговото управление са провалът с операцията в Залива на прасетата, Кубинската ракетна криза, изграждането на Берлинската стена, надпреварата за Космоса, ранните събития във Виетнамската война и движението за гражданските права. В множеството класации на американските президенти Кенеди има оценка малко над средната, но в общественото мнение той често се счита за велик държавник.
Кенеди е единственият католик, избиран за президент, първият, който е роден в 20 век, последният (за момента), който умира преди мандатът му да е изтекъл, последният демократ от Севера, избран на този пост и последният, който встъпва в длъжност направо от Сената.
Кенеди е най-младият починал президент – той е на 46 години и 177 дни, когато е убит на 22 ноември 1963 г. Покушението често се смята за възлов момент в историята на САЩ поради силно травмиращия му ефект върху цялата нация и поради значението на JFK, който е икона за младото тогава поколение американци. И до ден днешен отговорът на въпроса кой точно стои зад неговото убийство остава загадка.
Кенеди е един от най-популярните президенти, но въпреки това има много историци, които смятат, че неговата слава е незаслужена. Въпреки че е млад и харизматичен, той не постига големи и значими успехи по време на мандата си. Широката му популярност е по-скоро резултат на оптимистичното начало, на разнообразните идеи, които Кенеди и екипът му пускат в общественото пространство. Такива са проектът Аполо, данъчните закони, законите за премахване на сегрегацията и за гражданските права.
Личният живот на Кенеди е ахилесовата пета в представата за „добрия Кенеди“. Сред обвиненията са прикриването на здравните проблеми на президента, богатата и пикантна история на извънбрачните му връзки, контактите му с организираната престъпност, забъркването на Америка във Виетнамската война, разпространяването на тайните служби по високите етажи на властта.

Днес, в чест на годишнината от рождението на идеалиста без илюзии - Джон Фицджералд Кенеди (както самият той се определя), нека ви припомним някои крилати фрази, останали за поколенията:

Най-големият враг на истината често е не лъжата – преднамерена, коварна и безчестна, а митът – устойчив, увлекателен и ефимерен.

…Не питай, какво може родината ти да направи за теб, а питай, какво можеш да направиш ти за родината си.

Убедих се, че на дипломàта са нужни железните нерви на професионален джебчия.

Прощавайте на враговете си, но не забравяйте имената им.

Проблемите на света не могат да бъдат решени от скептици или циници, чиито хоризонти са ограничени от очевидните реалности. Нуждаем се от хора, способни да мечтаят за неща, които никой не е виждал.

Най-горещото място в ада е запазено за онези, които в моменти на морална криза са запазвали неутралитет.

Или човечеството ще приключи с войната, или войната ще приключи с човечеството.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)