o-EVA-PERON-HOMES-facebook-880x586

Седем мисли от Ева Перон за седмицата

07 май 2020

Мария Ева Дуарте де Перон, известна и като Евита, е родена на 7 май 1919 г., и е втората жена на аржентинския президент Хуан Доминго Перон (1895–1974) и първа дама на Аржентина от 1946 до смъртта ѝ през 1952.
Влиянието на Ева Перон се базира на ролята й на лидер на проперонистките профсъюзи, както и на женската партия. Тя е призната за най-влиятелната жена в историята на Аржентина.През 1951 година Ева Перон започва кампания да бъде допусната до изборите за вицепрезидент. Под натиска на военните съпругът й се противопоставя на това нейно желание. За компенсация през 1952 година тя е обявена за Духовен лидер на Аржентина. Често е обвинявана, че превръща политическия живот в шоубизнес. Въпреки това тя става любимката на народа и появата и сред обществото е истински празник за населението на Аржентина.
Остро е критикувана за разточителната си слабост към скъпите бижута, кожи и дизайнерски тоалети, които силно контрастират с мизерията, която обгръща страната. Един от нейните любимци е Кристиан Диор. Ева Перон е била изключително суетна и дори дълго време е криела истинската си възраст, като е твърдяла, че е родена през 1922 г., вместо през 1919 г. Както тя самата казва в свои изявления – „Времето е най-големият ми враг.“ Въпреки показната си суетност и разточителство Ева Перон почти непрекъснато се занимава с благотворителност и даже постоянно посещава и лично се грижи за болни и изоставени хора в приютите.
Умира на 33 г. от рак на матката. Тялото й е балсамирано и изложено за поклонение до 1955 г., когато Перон е свален с преврат. Тленните й останки са пренесени в Италия, Милано, където съпругът й е в изгнание. След време той се връща в Аржентина и отново става президент. Евита е погребана за трети път, този път в семейната гробница на Дуарте.
Днес Ева Перон е позната на света благодарение на мюзикъла на Андрю Лойд Уебър и Тим Райс „Евита“, който по-късно е адаптиран във филм с участието на Мадона.

Легендата Ева Перон

Днес, с удоволствие ви представяме част от нейните мисли:

„Аз съм само едно врабче сред голямо ято врабчета.“

„Най-големият ми страх в живота е, че ще бъда забравена.“

„Сенките не могат да бъдат видeни в огледалото на слънцето.“

„Знам, че като всяка жена от народа, имам повече сила, отколкото изглежда, че имам.“

„Човек не може да постигне нищо без фанатизъм.“

„Поисках повече права за жените, защото знам, с какво трябва да се примирят те.“

„Да се убеди някого, че човек има право да живее прилично, отнема време.“

Ева Перон е единственият обикновен аржентински гражданин, чийто портрет е изложен в залата на аржентинските президенти в Casa Rosada.
Снимка: huffingtonpost

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)