765803

Седем мисли от Жорж Сименон за седмицата

16 февруари 2015

Жорж Сименон е роден на 13 февруари 1903 година, петък, в Лиеж. Според самия него, майка му Анриет е суеверна и решава да промени датата на 12 февруари.

Жорж Сименон се научава да чете на три години. Между 1908 и 1914 година учи в Института „Сен Андре“. През септември 1914 година, малко след започването на Първата световна война, постъпва в йезуитското средно училище Колеж „Сен Луи“. През юни 1918 година той напуска колежа без дори да положи годишните изпити, използвайки като претекст сърдечното заболяване на баща си. През следващите месеци работи за кратко на различни случайни места. На 15 години постъпва като репортер в „Газет дьо Лиеж“, където в продължение на няколко години води рубриката за убитите по улиците кучета и това се оказва незаменима школа. Публикува първия си роман (така поне се смята) на 18 години.

Сименон е бил в състояние да пише от 60 до 80 страници на ден и за няколко години в хотелската си стая написва 450 разкази и новели. Така става един от най-плодовитите писатели на XX век. Той е най-известен със 75-те романа и 28-те разказа, в които участва инспектор Мегре. Първият роман, в който участва този герой, е „Пьотр Латвиеца“ (1931), а последният от тази дълга поредица е „Мегре и г-н Шарл“, издаден през 1972 година.

„Всеки счита себе си за изключителен и не желае да се равнява с обикновеното простолюдие.“
„Животът на интелектуалците протича в много тесен кръг. Те се четат един други. И си пишат един за други.“
„Започваш да пушиш, за да докажеш, че си мъж. После се опитваш да спреш да пушиш, за да докажеш, че си мъж.“
„Писането не е професия, а призвание да бъдеш нещастен.“
„Още от най-ранна възраст децата притежават качествата и недостатъците на възрастните, така че човек се учи да познава хората, като наблюдава как живеят децата.“
„Съществува само един морал – този, с помощта на който силните поробват слабите.“
„Чета и углавния кодекс, и Библията. Библията е жестока книга. Може би най-жестоката, която е била писана някога.“

снимка: salon-litteraire.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)