dp-i-have-a-dream-remembered-by-peninsula-civi-003-880x598

Седем мисли от Мартин Лутър Кинг за седмицата

15 януари 2018

Мартин Лутър Кинг Младши е роден на 15 януари 1929 г. в Атланта, САЩ. Той американски духовник и общественик и един от водачите на Афроамериканското движение за граждански права. Кинг става баптистки пастор и още в началото на своята кариера става защитник на гражданските права, превръщайки се с времето в една от иконите на американския прогресивизъм.

Мартин Лутър Кинг ръководи Автобусния бойкот в Монтгомъри през 1955 година, а две години по-късно участва в основаването на организацията Конференция на южните християнски водачи, на която става пръв председател. През 1963 година с неговите усилия е организиран известният Поход до Вашингтон по време на който произнася емблематичната си реч „Имам една мечта“. В нея той прокламира разширяването на обхвата на традиционните американски ценности, включвайки в него представата за общество, игнориращо цвета на кожата. С тази реч Кинг утвърждава своята репутация на един от най-значимите оратори в американската история.

През 1964 година Мартин Лутър Кинг става най-младият лауреат на Нобелова награда за мир за неговите усилия за премахване на сегрегацията и расовата дискриминация чрез гражданско неподчинение и други ненасилствени средства. В последните години от живота си той насочва усилията си към борбата с бедността и прекратяването на Виетнамската война. Кинг е убит на 4 април 1968 година. Посмъртно е награден с Президентския медал на свободата (1977) и със Златния медал на Конгреса (2004). През 1986 година годишнината от раждането на Мартин Лутър Кинг е обявена за официален празник, отбелязван на третия понеделник на месец януари.

Накрая ще запомним не думите на нашите врагове, а мълчанието на нашите приятели.“
„Направи първата стъпка с вяра. Пътят ти напред няма да е осветен, ти само направи първата стъпка.“
„Никой не може да те възседне, ако сам не огънеш гръб.“
„Верижната реакция, при която омразата поражда омраза, трябва да бъде пречупена, или ние ще рухнем в тъмната пропаст на взаимното унищожение.“
„Ако обичате враговете си, ще откриете, че дълбоко в корените на любовта се крие силата на освобождението.“
„Неправдата, където и да е, е навсякъде заплаха за справедливостта.“
„Трябва да приемем крайното разочарование… но никога не трябва да губим безкрайната надежда.“

снимка: dailypress.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)