_default

Седем мисли от Мохамед Али за седмицата

17 януари 2018

Легендарният американски боксьор Мохамед Али е роден на 17 януари 1942г. в град Луисвил, Кентъки. Бащата, Клей-старши, боядисва билбордове и знаци, а майката Одеса Клей е домакиня. Рожденото му име е Касиус Марселус Клей-младши, такова каквото е на неговият баща Касиус Клей-старши, който пък е кръстен на името на видният аболиционист и политик от XIX век – Касиус Марселус Клей. През 1964 годна се присъединява към движението Ислямска нация, променяйки името си на Мохамед Али, по късно преминава към направлението Сунити, а през 1975 година към мистичното ислямско движение Суфизъм.
Олимпийски шампион от Олимпийските игри в Рим 1960 година в „полутежка“ категория, многократен Световен шампион по бокс за професионалисти в категория „тежка“ (1964—1974).
Основоположник на съвременния бокс.
На Олимпийските игри в Атланта 1996 година, на Али е оказана огромната чест да запали олимпийският огън. На Летните Олимпийски игри в Рим Али спечелва с лекота златен олимпийски медал в лека категория. Същия златен медал, който младия Али хвърля в река Охайо (затова се говори в биографичната му книга), като протест срещу сегрегацията, след като му е отказано обслужване в ресторант, защото е чернокож. Дали е истина това, все още се спори, но на откриването на Олимпийските игри в Атланта, Али получава друг златен медал, който да замени този от 1960 г.
През 1999 г. „Sports Illustrated“ и BBC обявяват Али за „спортист на века“.

Легендарният американски боксьор  почина на 3 юни 2016 година.

Нека си спомним за него с част от крилатите му фрази:

 

  • „Носи се като пеперуда, жили като пчела.“ — „Float like a butterfly, sting like a bee.“ — из ‘Историята на Касиус Клей’, Съливан, 1964, гл. 8
  • „Аз съм най-великият!“ — „I’m the greatest!“ — ‘Louisville Times’, 16 ноември 1962
  • „Който на 50 г. вижда живота както, когато е бил на 20 г., е загубил 30 г.“
  • „Трудно е да бъдеш скромен, когато си велик като мен.“
  • „Най-трудният ми двубой беше с първата ми съпруга.“
  • „Не винаги знам какво говоря, но знам, че съм прав.“
  • „Има и по-приятни неща от това да пребиваш хората.“

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)