IMGP9303

Седмица до Католическия Великден

20 март 2016

Освен най-прочутият Коледен базар в света, Виена провежда в последните години и Великденски базар. Само една седмица ни дели от 27 март, когато Католическата общност ще чества Великден и съвсем закономерно пролетните декорации, яйца, пилета, зайчета, цветя и всякакви други свежи идеи в очакване на празника превзеха витрините и улиците на австрийската столица. Дали тази година Католическият Великден е много рано или Православният Великден е много късно, ние не се наемаме да твърдим, защото за определянето му си има строги правила в църковните календари, но тази година за първи път от доста време те се разминават с повече от месец.

IMGP9303

Великденски базари се провеждат на няколко места във Виена. Идеята на Общината е да оживи редица площади и най-популярни места в пролетния сезон и да пренесе атмосферата на селата в големия град.

IMGP9344

Красиво декорирани с пролетни цветя и накипрено украсени с ръчно изработени яйца малки дървени къщички, се подреждат пред Двореца Шонбрун и събират всички туристи и виенчани в неделния ден.

IMGP9334

IMGP9308

При това никой не се плаши от студа и острия вятър, защото грог и греяно вино „дебнеха“ ентусиастите навсякъде. Е, разбира се и виенски вурстчета с бира, за по-смелите! Особено вкусни са на последната къщичка в дясно, в дъното на базара, до приказния дворец, създаден от Императрица Мария Терезия.

IMGP9316

IMGP9324

Този базар е следствие на политиката на правителството, съвместно с общината,  за поощряване на производителите от селата, които могат да представят и продадат продуктите си. Приказни ръчно изработени яйца, хранителни био продукти от всички краища на Австрия, декоративни свещи и елементи, сувенири… едно царство от Великденски усещания!

IMGP9351

IMGP9348

Текст и снимки: Десислава Барбуков

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)