Amanita_muscaria_3_vliegenzwammen_op_rij-880x660

Сезонът на гъбите – диви, красиви и отровни!

24 септември 2017

Есента е сезонът, в който най-голямото разнообразие от диви гъби вече е по горите. Почитателите им ги очакват с нетърпение, защото сега е момента за  едни от най-вкусните им представители – манатарка, сърнела, булка и печурка.

Гъбите са един от най-вкусните, красиви и лесно достъпни дарове на българската дива природа и е важно да можем да им се насладим, без да излагаме на риск себе си или самата природа.Но точно толкова и повече е важно да знаем, че събирането и консумацията на диворастящи гъби могат да бъдат опасни за здравето и живота. Съществуват голям брой силно отровни видове гъби, които в много отношения наподобяват ядливите такива. Поради тази причина е изключително важно доброто познаване на отличителните белези на всички видове гъби – както ядливи, така и отровни.  Четенето на книги и уеб сайтове и разглеждането на рисунки и фотографии може да бъде много полезно, но в никакъв случай не е достатъчно за изграждането на необходимите гъбарски умения.  Все пак от повече повтаряне „глава не боли“ и затова искаме да ви представим най-опасните диви гъби. Те, по правило, са и най-красиви.

IMGP6195

Червената мухоморка (Fly agaric – англ.) е една от най-популярните гъби в България, превърнала се в олицетворение на гъбното царство със своя впечатляващ и уникален външен вид. Прегледайте детските книжки и  ще видите, че онази красива червена гъбка на бели точки, която се рисува в повечето илюстрации е всъщност точно тя! За съжаление, това красиво творение на дивата природа е силно отровно и може да бъде опасно за здравето и живота на човека.  На цвят чадърчето /или както е по-правилно да наричаме – гуглата/ е яркочервена до тъмночервена, лъскава, с много харакатерни за червената мухоморка бели парцалчета подобни на брадавички.Когато я видите в планината – порадвайте се на красотата й, снимайте я, както ние направихме и продължете напред! Тя определено е доста отровна, макар да не е смъртоносна. Двойник е на вкусната булка.

Amanitaphalloides1b

Зелената мухоморка (Death cap – англ.) е известна в България още като пакостница. Това е една от най-силно отровните гъби в природата и определено най-опасната гъба у нас. Зелената мухоморка е гъба, консумацията на която може да ви убие! Гуглата на младата зелена мухоморка отначало е полукълбовидна, а по-късно става разперена и почти плоска. Повърхността и е гладка и жълто-зелена до маслиненокафява на цвят. Основният причинител на смърт е токсинът алфа-аманитин, който тя причинява в необходимата доза, за да ви убие. . Черният дроб и бъбреците се засягат най-много и често единственият начин да се избегне смъртта е трансплантация на черен дроб. Симптомите на отравяне настъпват след 6-24 часа. Но в повечето случаи необратимата вреда настъпва преди появата на симптоми. За съжаление е лесно да бъде сбъркана с ядливата печурка. Ето защо – внимавайте! Дори и Папа Климент VII (1523–1534) е починал след отравяне от зелената мухоморка.

Amanitaverna7

Бялата мухоморка (Amanita virosa) е смятана за една от най-отровните гъби в природата. Расте в широколистни, предимно дъбови гори, с богати почви от юни до октомври. Счита се за изключително опасна тъй като се бърка лесно с бели ядливи печурки от неопитни гъбари. Много автори я приемат като бяла разновидност на зелената мухоморка. Все едно – тя наистина е смъртоносна, ето защо можете да се насладите на елегантната й бяла красота и да я подминете без грам внимание!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Отровна Галерина (Galerina Marginata) е красива, но много отровна гъба, защото съдържа токсинът  Алфа аманитин (amanitin). Той уврежда чернодробните клетки заедно с бъбреците и централната нервна система и се намира в повечето отровни гъби.Тези гъби виреят предимно от разлагаща се иглолистна дървесина. Класическа малка кафява гъба и може лесно да бъде объркана с ядливи гъби, като зимната припънка с която изключително много си приличат. Препоръчваме да не берете такива гъби при никакви обстоятелства.

Това са най-разпространените отровни гъби, но има и още доста неядливи и отровни. Ето защо ви препоръчваме да внимавате и винаги когато се съмнявате за дадена гъба, да се консултирате с експерт, когото познавате лично и на когото имате пълно доверие. Или просто да я приемете за спомен от една хубава разходка в гората и да я извърлите.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)