5e_1l11w4

Селото от „Кодът на Да Винчи“ пълно с иманяри

17 януари 2018

Историческо френско селище е на изчезване след като стотици иманяри тръгнаха за лов на съкровища в него, довело до незаконни разкопки и вандализъм в района. Дълбок изкоп до място, където е имало църква в Рен льо Шато, малка община край Каркасон в южна Франция, бе открит в края на декември от хора в селото. Местните хора извикали полицията, но заподозрените за изкопаването на дупката остават на свобода. Заместник-кметът Марсел Каптие каза, че изкопаването на дупки е донесло спомени за по-ранни атаки от вандали.

5e_060jtq

„Преди всичко това не трябва да се случва отново. Не искаме вълна от ловци на съкровища „, каза той пред „Льо Паризиен“, цитиран от Евронюз.

5e_pnbufq

Църквата „Св. Мария Магдалина“ се намира в центъра на селото. Легендата казва, че един свещеник от деветнайсети век, Абе Сауниере, забогатява, след като разкрива царското съкровище под един от стълбовете на храма. Свещеникът използвал богатството си, за да построи луксозна вила, кулата Магдала и напълно да възстанови тогава разрушената църква. Историята вдъхновява писателя Дан Браун за книгата „Кодът на Да Винчи“, в която римокатолическият духовник е главен герой.

5e_o9tm24

Десетки хиляди посетители пристигат в живописното селище на хълма всяка година, много от които без съмнение са привлечени от изкушението да издирят скрито съкровище. Търсенето на съкровища започнало в началото на 1900 г., когато слугинята на Саунер, Мари Денарьод, твърди, че свещеникът е погребал бижута и монети под Рен-ле-Шато. През годините научни изследователи и обикновени иманяри се стичат в района и помрачават пейзажа – толкова много, че кметът забранил неразрешеното копаене. Но любопитството на хората очевидно продължава.

снимки: Shutterstock

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)