img-selfie-_195235556526

Селфи или селфи мания? И „многокамерно“ ли вече?

28 юни 2015

Селфи!
Тази нова дума и изобщо това „ново движение“ е наистина странно, но изключително популярно явление. И ако за някои то е форма на самовлюбеност, то явно 65% от потребителите на мобилни цифрови телефони в света са самовлюбени последователи на древния Нарцис. Защото това е статистиката.

img-selfie-_195208360549
Селфитата се превърнаха в такава част от ежедневната ни култура и вече са такова постоянно присъствие в социални мрежи, че направо се чудим как сме живяли без тях! И не само в нета, но и по улицата, докато вървиш, все се препъваш в някой, който внезапно се застопорява и заема поза за селфи. А вчера вече бях сериозно изненадана: едно момиче спря на средата на пешеходната пътека, за да си направи такава снимка! Не разбрах защо бе толкова важно да се заснеме как върви по улицата? Или може би за първи път пресича улица на пешеходна пътека и това трябва моментално да се постне във Facebook и всички да разберат? Или се снима, за да запечата, че е оцеляла на подобно място с пешеходно предимство в България? Че нали знаете как се кара у нас! Не знам, но ето, че това селфи ме накара да се замисля за цели 4-5 минути по въпроса: Селфи или селфи мания?

img-selfie-_194833210538

Забавно е да прочетеш в wikipedia, какво е определението за селфи (на английски: selfie): – автопортретна снимка, правена най-често с цифров фотоапарат или мобилен телефон. Такива снимки са тясно свързани със социалните мрежи, като на тях може да бъде само снимащият (се) или той заедно с придружаваща го група хора, които също да хване в кадър. Нерядко се срещат и снимки, направени срещу огледална повърхност. Е, какво? Не звучи ли научно?

Тъкмо си мислех, че селфитата се родиха от има-няма 2-3 години, когато прочетох, че първата документирана „селфи“ снимка е направена от химика и металург Робърт Корнелиус през 1839 година, която се счита и за най-ранния запазен американски портрет. Видяхте ли?! Ще излезе, че селфитата си имат и история вече.

img-selfie-_195315235833

Не си мислете, че съм против. Не. Дори си признавам, че и аз съм селфирала няколко пъти. Но зараждащата се вече селфи мания не ме очарова особено. Пък и с тези пръчки сега… Затова ми хареса фотосесията на американския фотограф Майкъл Янсън.
Идеята му да представи селфи манията, стигнала до „многокамерни“ размери е наистина забавна. Вече не стига един телефон! Трябват поне 2, 3, 5…

img-selfie-_194913285847

Забавлявайте се и вие с хубавите кадри и се опитайте да сметнете – по колко селфита си правите на ден. Или – не само се снимайте сами, ами се и „сметнете“ сами… Изводите са си за вас!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)