ob_3a885b_hissen-flage

Селцето Гадхайм в Германия става новият център на ЕС след Брекзита

03 май 2017

Развяващото се знаме на ЕС на площада на селцето Гадхайм в Бавария е единствената подсказка защо в това затънтено място са дошли медии от цял свят. Шепа къщи са се сгушили по хълмовете на този лозарски район в Южна Германия, където по полетата се издигат вятърни генератори.

През 2019 г., когато е предвидено да приключат преговорите по излизането на Великобритания от Европейския съюз, 89-те жители на Гадхайм ще се окажат в географския център на ЕС, сочат данните на Националния географски институт в Париж, предаде БТА.

Жителите на Гадхайм / снимка: xn--csu-veitshchheim-vwb.de

Част от жителите на Гадхайм / снимка: xn--csu-veitshchheim-vwb.de

Повечето от тях са научили новината от радиото, каза кметът на близката община Файтсхьоххайм Юрген Гьоц. Гадхайм е твърде малко населено място, за да има кмет.

„Помислихме, че е първоаприлска шега“, забавлява се кметът, който е седнал на маса в хотела на селото. Жителите му обаче се гордеят с вниманието, което е привлякъл пасторалният им край и вече са издигнали тъмносиньото знаме със звездите на селския площад.

„Съпругът ми винаги е казвал, че сме центърът на света“, шегува се Инге Дик от Германската федерация на земеделците.

Пейзаж от Гадхайм / снимка: veitshoechheim-blog.de

Пейзаж от Гадхайм / снимка: veitshoechheim-blog.de

„Според местно поверие Господ целунал Земята веднъж, на мястото, където се намира Файтсхьоххайм. Част от него е и Гадхайм“, разказва Юрген Гьоц.

Жителите на Гадхайм дори са създали група в мобилното приложение за комуникации Уотсап, за да привлекат вниманието върху селцето. Най-изненадана от тях е чернокосата фермерка с изсечени черти Карин Кеслер – бъдещият център на ЕС след Брекзита е разположен в нейното поле с рапица.

Пейзаж от Гадхайм / снимка: veitshoechheim-blog.de

Пейзаж от Гадхайм / снимка: veitshoechheim-blog.de

„Жалко обаче, че се получи така заради Брекзита“, казва тя, съжалявайки за решението на британците. Според нея едно от основните предимства на ЕС е, че човек може да минава граница без да го проверяват, като с нея, когато отива във Франция през ваканцията си.

„Освен това баща ми е воювал във Втората световна война. Беше военнопленник във Франция. Има добри причини да ми харесва“ ЕС, който е създаден, за да обедини исторически врагове, обяснява тя.

Карин Кеслер с нетърпение очаква момента, в който Брекзитът ще стане факт, за да покаже на баща си знамето, което тогава ще се вее на полето й, за да обозначава центъра на ЕС.

„Ако обаче британците размислят, също ще се радвам“, казва тя.

Центърът на тежестта на ЕС се намира в Германия от 1 май 2004 г., когато членовете на ЕС от 15 стават 25, сочат данните на Националния географски институт в Париж. Преди това е бил в Белгия близо десетилетие. От 2004 г. обаче местоположението му на германска земя се сменя няколко пъти. Когато Хърватия се присъединява към ЕС през юли 2013 г., този статут се поема от баварското село Вестернгрунд, на около 60 км северозападно от Гадхайм.

Жителите на Гадхайм  обичат да се зававляват / снимка: veitshoechheim-blog.de

Жителите на Гадхайм обичат да се зававляват / снимка: veitshoechheim-blog.de

С излизането на Великобритания селото губи този статут, за голямо съжаление на кметицата му Бригите Хайм. Понеже откакто центърът е там, „в провинциалната столица Мюнхен знаят, че Вестернгрунд все още е част от Бавария“, казва тя, въпреки че диалектът на жителите му и предпочитанията им към апфелвайн (ябълково вино) ги свързват повече със съседната провинция Хесен.

Табелката на Гадхайм / снимка: thepeninsulaqatar.com

Табелката на Гадхайм / снимка: thepeninsulaqatar.com

Жителите на Вестернгрунд и Гадхайм си пожелават едно нещо: следващия път центърът на ЕС да се измести заради присъединяването на нов член, а не заради напускане.

снимка: veitshoechheim-blog.de, xn--csu-veitshchheim-vwb.de

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)