671dd604598da0e749019ce95e33a010_seledka_pod_shuboy_retsept_varene_yz_slyv_pechene_yz_tvoroha_1

Сельодка под шуба

10 февруари 2018

Наричат я Сельодка под шуба (сельодка – херинга). Рецептата за тази салата е доста стара и много популярна. 

Всъщност представлява торта, приготвена от пласт осолена херинга, пласт картофи, моркови, най-отгоре цвекло. Всичко това, подплатено с обилно количество майонеза. За украса се стържат сварени яйца и се наръсва зелен лук.

Смята се, че рецептата е заимствана от кухнята на руските евреи. Друг мит гласи, че рецептата е изобретена от търговеца Богомилов през 1918 г, като рибата в салата символизира пролетариата, а зеленчуците – селяните. Дали е вярно, или не, можем само да гадаем.

Необходими продукти:

1-2 филета сельодка
50-70 г сварено цвекло
10-15 г червен лук
1-2 чери домата
1 сварен морков
1 сварен картоф
1 сварено яйце
3-4 с. л. майонеза

Начин на приготвяне:
Цвеклото, морковът и картофът се настъргват на едро ренде. Лукът и сельодката се нарязват на малки парченца.
Настърганият картоф се слага в купичка и се разбърква с 1 с. л. майонеза, като по желание се поръсва с малко сол. По същия начин се приготвят морковът и цвеклото.
В чиния се поставя метален ринг и в него се оформят 2 нива, като първо се сипва сместа от картофи с майонеза, а след това – морковите с майонеза.
Отгоре се поръсва с наситнен лук и се слага ситно нарязаната сельодка.
Сельодката се покрива с настъргано цвекло с майонеза и рингът внимателно се изважда.
Цвеклото се поръсва с настъргания жълтък на яйцето.
Чинията се декорира с настърган белтък и парченца чери домати и порцията е готова за сервиране.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)