Lavrov_Turkey

Сергей Лавров: Никога не сме искали прекъсване на сътрудничеството с България

27 януари 2016

„Украинският транзит на руски газ за Европа е ненадежден и в ЕС разбират, че е необходимо да се осигурят преки доставки на руски въглеводороди”. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, коментирайки въпроса с „Южен поток” на годишната си пресконференция за изминалата 2015 г.

„Русия никога не е била инициатор на прекъсване на търговските, икономическите или каквото и да било друго сътрудничество с България. Но ние не можехме да чакаме промяна в настроението на Брюксел за „Южен поток” и започнахме да търсим алтернативи“, отбеляза Лавров. „Европа се нуждае от руски газ, украинският транзит не е надежден и в това се убеждавате ежедневно“, заяви руският министър.

Според него необходимостта от директен достъп на руски газ до ЕС е реалност, която се споделя от всички. През декември 2014 г. Русия обяви, че се отказва от проекта „Южен поток”, заради неконструктивната позиция на ЕС. „Беше намерен вариант със „Северен поток 2″, въпреки че той можеше да е „Южен поток”, ако ЕК не играеше геополитически игри и вместо това не вършеше работата си честно, за да гарантира енергийната сигурност на ЕС”, допълни още Лавров.

Южен-поток1

Въпреки това, той заяви, че Русия и България „са тясно свързани с историята и културата”. „Обидно е, когато някои политици в името на своите краткосрочни цели са готови да унищожат всичко и да жертват своите стремежи, което е продиктувано отвън”, каза той. По отношение на развитието на отношенията в областта на образованието между Русия и България, Лавров заяви, че е необходимо да се премине към Болонския процес.

„Възнамеряваме да увеличим броя на българските студенти, които искат да учат в Русия, в това число на пазарна основа”, заяви Лавров, добавяйки, че руското образование се радва на добра репутация в света. Болонският процес цели хармонизация на системата за висше образование в страните от Европа и създаване на единно европейско пространство за висше образование. Действа от 19 юни 1999 г. , когато била подписана Болонската декларация. Към този момент включва 47 страни, в това число и Русия. /БГНЕС

Снимка: Newsinthecity

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)