carrrrrr

Сериозен ръст на кражбите на автомобили

18 септември 2015

Сериозен ръст на кражбите на автомобили от началото на годината регистрират от полицията. Само за първите седем месеца на 2015 г. (01 януари – 31 юни) са регистрирани 2696 престъпни посегателства върху моторни превозни средства.

Това признава вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. На месец у нас се крадат средно по 385 МПС или около 13 на ден, предаде репортер на БГНЕС. Статистиката е категорична, че ако темпото на кражби на автомобили се запази, то през 2015 г. ще е налице ръст от поне 30% на този вид престъпления. Справка в статистическите данни на МВР показва, че за цялата 2014 г. са регистрирани 3198 противозаконни отнемания на МПС, които са посочени в чл. 346, ал.2, т.3-4 на Наказателния кодекс.

За 2013 г. по този текст на НК са регистрирани 3170 престъпления. Над половината от кражбите на коли се извършват в София. Вторият град по интензитет на този вид престъпност е Варна. За първите седем месеца на 2015 г. от издирване са снети общо 707 МПС, допълва вътрешният министър. Бъчварова обаче изрично уточнява, че това не означава върнати на собствениците МПС. “Връщането на МПС на собствениците е от компетенцията на съответната прокуратура”, коментира Румяна Бъчварова.

От изказването на министъра става ясно още, че “и през 2015 г. интересът на чуждестранните и българските престъпни структури към незаконния трафик на МПС остава устойчив, най-вече поради благоприятното геостратегическо положение на страната ни, наличието на транспортни коридори и пристанища. Откраднатите от Западна Европа автомобили се транспортират чрез изградени канали до страната ни, като по- големите пратки се прекарват с контейнери по шосе или чрез фериботи. Част от тях се пласират в България, а други се транзитират към Турция, Гърция, Украйна, Русия, Грузия и Близкия изток”. “В периода от 01.01.2014 г. до настоящият момент, на граничните пунктове в страната са задържани общо 312 моторни превозни средства, обект на престъпление (включително и за международен трафик), от които 138 бр. са с български регистрационни номера.”, сочи статистиката на МВР.

снимка: latestwebtrends.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)