DSC_1777

Сериозно оживление на имотния пазар

04 ноември 2016

Имотното оживление на пазара в София, което се усети като тенденция пред 2015 г. продължава и през 2016 г. Нещо повече – според брокери на имоти вече може да се каже, че то се превръща в истински бум.

Ниските лихви по депозитите и отличните условия по ипотечните кредити, в комбинация със силния имотен пазар, повишаващи се цени на имотите в София и силен наемен пазар са стимул за вложение в имот в София“, коментира пазарните тенденции Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties. Резултатите от положителното въздействие на тази комбинация от фактори вече са видими – трайно нарастване на обема продажби на имоти в столицата и масово стартиращо ново строителство, което следва да отговори на бързо нарасналото търсене.“

За първи път от 2009-2010 г. насам сме свидетели на осезаем ръст на цените. По данни на експертите през третото тримесечие на годината средната цена на продадените апартаменти в София е 950 евро/кв.м при 900 евро/кв.м за предходното тримесечие. Нарастването на цените спрямо миналата година е над 10%.

Данните на Агенцията по вписванията сочат, че през третото тримесечие на 2016 г. темпът на нарастване на продажбите в столицата се е ускорил. Вписаните продажби на имоти в София са се повишили с 9,5% на годишна база при ръст на продажбите с 5,3% през второто тримесечие.

Вписани са 6 073 продажби при 5 063 за същия период на 2015 г. Общо за деветмесечието нарастването на продажбите в София е със 7,2% спрямо същия период на миналата година.
Купувачите са силно ориентирани към имоти ново строителство, като голяма част от покупките са „на зелено“ или в ранен етап на строителство, сочат наблюденията на брокерите.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)