Силното сърцебиене се успокоява с метода на Валсалва

09 декември 2017

При силно сърцебиене има метод, който може да го успокои почти веднага. Той е наречен така на Антонио Мария Валсалва, лекар и анатом от Болоня, живял през ХVІІ век.

Методът се състои в опит за издишване срещу затворени въздухоносни пътища, упражнен със средна сила. Обикновено се прави със запушен нос при затворена уста или надуване на балон.

Антонио Мария Валсалва (1666–1723)  Снимка: wikipedia.org

Антонио Мария Валсалва (1666–1723)
Снимка: wikipedia.org

Във видеото по-горе се използва спринцовка, в която пациентът издиша въздух, опитвайки се да избута механизма за натиск. В случай, почерпен от личния опит, може да използвате и здрава гумена ръкавица или балон. За да стесните по-широкия отвор на ръкавицата, може да прикрепите сламка и я залепите така, че да не влиза въздух, освен през нея.

Ако не стане от веднъж, може да опитате пак. Имайте предвид, че при този метод се качва артериалното налягане.

След това веднага легнете и вдигнете двата крака на горе. По-добре ще е, ако има кой да ви помогне за това. Бъдете сигурни, че скоро след това сърдечният ви ритъм ще се нормализира, дори пулсът да е към 200.

Методът на Валсалва намира широко приложение при овладяването на пристъпи от надкамерна тахикардия. Използва се и като средство за изравняване на налягането, намирайки приложение в гмуркането, авиацията и др. Тази модифицирана версия позволява той да се изпълни по-лесно от хора, които не са медицински работници.

Бъдете здрави!

Текст: Силвия Аризанова

Снимка: lechim-prosto.ru

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)