Симеон Дянков

Симеон Дянков: България вече е в дългова спирала

23 ноември 2015

„Ние вече сме в дългова спирала“. Това заяви пред bTV бившият финансов министър Симеон Дянков. „Кабинетът „Борисов“ си гарантира спокойствие с новия дълг от над 5 милиарда лева, който ще бъде изтеглен през 2016 г. Виждаме по-голям дефицит и по-голям дълг, което в бъдещето ще бъде проблем на следващите няколко правителства“, категоричен е Дянков и добави, че това може да доведе до вдигане на данъците.

Бих се радвал дефицитът през 2016 г. да бъде 1,5%, каза още той. Бюджет 2016 не е бюджет на реформите, подчерта Дянков. Според него „в момента няма затягане на коланите, ние харчим много повече от други държави. Но също така не наблюдаваме и някакви големи реформи. Бяха направени само няколко промени от министрите Теменужка Петкова и Владислав Горанов в енергетиката, но те не са достатъчни, отбеляза той. „В България се е създала практика всичко да зависи от бюджета. Но реформи като тази в МВР трябваше да се свършат по-рано, а не да се чака бюджетът“, каза Дянков.

Той добави още: „Колкото повече се изчаква, толкова е по-голяма вероятността реформата да не се осъществи“. Помолен да коментира състоянието на Бюджет 2016 и на каква пица би го оприличил, той каза: „Тиха и незабележима пица, която няма да се запомни с нещо особено“. „Чуваме се с премиера Борисов, но не много често, защото моите бивши колеги са заети. Аз го търся, основно по външнополитически въпроси“, добави Симеон Дянков. /БГНЕС


Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)