blue-wine-gik-10

Да вдигнем наздравица със… синьо вино!

17 май 2017

Добре, всички сме чували, че истинското вино, пренесено от древната митология и сказания е червено. Знаем и за бялото вино и за вино розе. Но синьо вино… Поне ние до сега не сме чували. Тук не става дума за това да вземеш кулинарни бои и да оцветиш някое бяло вино. Не. Постигнато е по естествен път. Но пък е нещо, което не сме виждали до сега.

blue-wine-gik-16

Синьото вино вече е факт, благодарение на испанците

Тъй като, вярвате или не, синьото вино вече е факт, благодарение на испанците, та се надяваме скоро и ние да имаме възможността да го опитаме. То се произвежда в сътрудничество с Университета на баските и Azti Tecnecalia. Виното е създадено от  екип за изследвания на храните и виното и е постигнато от два сорта червено и два сорта бяло грозде с произход от различни лозя в цяла Испания. Синият нюанс идва от комбинация на антоцианин (пигмент намерена в гроздовата кожа на зърната) и естествено индиго.

blue-wine-gik-34

Създателите на синьото вино обясняват, че са избали този цвят, защото представлява „движение, иновации и безкрайност.“ Виното скоро ще бъде достъпна в повечето страни в Европа, и всяка бутилка ще струва около 25-30 лева. Синьото вино вече може да се опита и в някои ресторанти у нас.

blue-wine-gik-21

И ако има нещо, което със сигурност ни измъчва в момента…За какви ли храни е подходящо това вино?

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)