„Синьо лято“ за децата на България или как Лайънс клуб София-Витоша твори чудеса

02 юни 2017

“НИЕ СЛУЖИМ” –  е мотото на всички Лайънс клубове по света. За членовете на „София-Витоша“  това е мисия, човешки дълг, превърнал се почти в   ежедневие.

Сред основните  програми на клуба са превенцията и борбата с очните заболявания,  глухотата, диабета, онко-заболяванията. Каузите на Лайънс клуб София- Витоша винаги значими, свързани с култура, образованието, но винаги с приоритет българските  деца и младежи.

TON_8025

Ето защо, никак не бе чудно, че именно в навечерието на празника на детето – 1 юни, дамите от клуба бяха отново заедно за поредното добротоврство – те отново показаха безграничната си любов и грижа към най-малките, защото силно вярват, че децата са нашето бъдеще.

Благодарение на всеотдайността на Лайънс членовете,  приятелите и съмишлениците, благодетелите събраха внушителните 98120 лева. Целта им е да реализират една мечтана от дълги години кауза  – изграждане на детски Лайънс център за социална интеграция и физикална рехабилитация „Лъвски сърца“.

Основната задача на центъра е да предоставя безплатни услуги, свързани с консултативни и рехабилитационни дейности, чрез които да се подпомагат семейства и деца с увреждания, да им се оказва съдействие за тяхната по-добра интеграция и социално включване в обществото. Лайънс членовете си дават сметка, че това е един голям проект, ето защо заявиха, че разчитат на подкрепата на Столична община, Международната Лайънс фондация, както и на всички приятели-добротворци.

TON_8046

TON_8066

Допълнителната кауза на събитието бе и организирането на летен лагер на 10 изявени деца от училище за незрящи „Луи Браил“, а също така финансова подкрепа на диабетно болно дете.

Дамите не пропуснаха да направят отчет на сумата, която събраха на магичната си коледна нощ. Събраните тогава 74 000 лв. са разпределени както следва: 56 830 лв за обзавеждане и медицинска апаратура за детското отделение  по изгаряния и пластична хирургия към УМБАЛСМ „ПИРОГОВ“.  С останалите пари са подкрепени 8 изявени български деца в областта на науката, културата и спорта, както и подпомогнат ремонта на Центъра за деца болни от епилепсия.

За десет години  общата стойност на даренията Лайънс клуб София- Витоша надхвърлят 760 000 лв. А със събраните преди часове  98120 лева сумата за добротворсво набъбна до почти 860 000лева.

Тук е моментът да споменем не само дарителите, които отвориха своите портфейли и сърца, а и тези благодетели, които предоставиха безвъзмездно интересните изненади, включени в търга:

1. Шапка с автограф на Антонио Бандерас, предоставена от личната колекция на Валентин Михов.

TON_8013

2. Тениска на Димитър Бербатов с автограф, предоставена от Валентин Михов.

TON_8018

3. Икона на Св. Антонии Велики. Зограф Петър Шалъфов – иконописец на Светия Синод. Иконата е част от личната колекция на Митрополит Антонии, подарена му по случай неговата интронизацията за Митрополит на  Западно и  Средноевропейската Епархия.

TON_8012

4. Маслена картина на Деян Вълков „Синьо лято”.

5. Два билета за благотворителния футболен мач „All Stars”, организиран от Димитър Бербатов на 14 юни, стадион „Васил Левски”, предоставени от Валентин Михов.

TON_8009

6. Лимитирана серия вина  „Solitare”  от 3 бутилки вино – мерло, каберне сувиньон и мавруд от 2011/2012 г. произведени са само 200 бутилки от вид.

TON_8011

7. Топка с автографите на националния отбор на българия  по волейбол, предоставена от Валентин Михов.

TON_8008

8. Не подарената скандална картина “Кирилица с рози” от името на Западно- и Средноевропейския Митрополит Антони на Папа Франциск по повод 24 май 2017. Картината е на Павел Митков.

TON_8194

Началната цена цена на търга бе 4800 лв. След оспорвано наддаване картината бе откупена за 50 000 лева.

TON_8207

9. Елегантна рокля от Bridal Fashion, колекция Love By Enzoani, предоставена от Анелия Петкова.

10. Златен медальон на морска тематика с диамант, предоставен от SSG- Мирела Ненчева.

11. Клъч на марка „Plik” от Владислава Вълкова.

12. Вечерни обици на дизайнера Eddy K., предоставени от модна къща „Romantika Fashion”, София Борисова.

13. Висша френска  козметика от Biologique Recherche предоставени от г-жа Весела Куртева, представител на марката за България.

14. Уиски Grants 25 годишно – Blended Scotch, предоставено от Уилям Грант и синове, Калоян Александров.

15. Литография Jazz  на Румен Рачев.

Своите гласове безвъзмездно подариха в името на децата Тони Димитрова, Поли Генова, и малката Теодора Велева /8-годишна, дъщеря на Лайънс член, спечелила преди месеци трето място на международния детски фестивал в Сан Ремо/. Водещ на приказната вечер бе Ники Кънчев.

TON_8145

TON_8115

TON_8097

Казват, че в нуждата, в помощта и в съпричастието се разбира колко духовно узряло е едно общество. Ако примерът са невероятните дами от Лайънс клуб София- Витоша – то тогава не трябва да се притесняваме за духовността ни.

Адмирации! И не спирайте да дарявате любов и вдъхновение!

репортер: Пепа Попова и Ася Георгиева
оператор: Венелин Бакалов
постпродукция: Симеон Симеонов
снимки: Антон Хариев

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)