bulgaria_myland

Скандален турски филм за България шокира света (Видео)

22 декември 2015

Документален филм на турската режисьорка Йелда Янат Багджи разбуни духовете, шокирайки милиони българи по света. Лентата, която бе излъчена на 16 декември по телевизия „Ал Джазира“, се казва „България, моята земя“, а това, което предизвика негативни реакции в сънародниците ни, е песента, с която филмът започва.

Текстът гласи: „Оръжията прогърмяха във Видин, джамията беше унищожена по време на сутрешната молитва, църквата беше построена по време на следобедната молитва. Неверниците се заселиха в църквата. Всяка сутрин невинни младенци бяха завеждани в църквата и ги караха да почитат Бога. О, султане мой, спаси ни от непознатия. Знай това, няма друга религия освен исляма”.

От „Господари на ефира“, които съобщиха за случая, предупредиха, че „Тенденциозното и манипулативно отразяване на историческата действителност в този филм може да разпали етническа нетърпимост“. В документалната продукция дори дори не се споменава, че България е древна държава, основана още през 681 г., а точно обратното – за авторите на филма, историята ни започва през XIV в., когато се появява турското население на територията ни.

„През 1908 г. България обявява независимост, а османците губят почти всички техни територии тук в балканските войни от 1912-1913”, се казва в кадрите. Човек, представен като „историк” от университета в Луисвил, потвърждава изопачените факти, а логично, веднага след появата на видеото, то провокира редица дискусии в родното интернет пространство, предизвиквайки възмущението на всеки българин.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)