Prawn-Moilee

Скариди с къри

23 януари 2020

Да се потопим в азиатските вкусове с това популярно и много харесвано ястие. Продуктите за приготвянето му можете да намерите в магазините, само с листата от къри може да се затрудните, но опитайте да ги заместите с къри на прах. И така:

Необходими продукти:

6 чили чушки
55мл (около ¼ чаша) растително масло
2 ч.л. синапено семе
30 пресни листа от къри /къри на прах/
300гр бял лук, нарязан
15 г (1 супена лъжица) чеснова паста
15гр (1 супена лъжица) джинджифилова паста
2 ч.л. фина морска сол
1 ч.л. прясно смлян черен пипер
1¼ ч.л. смляна куркума
25 г (¼ чаша) пресен корен от джинджифил, нарязан на кибритени клечки
400мл (около 2 чаши) кокосово мляко
250мл (около 1 чаша) кокосов крем
24 големи скариди
300гр (около 1 ½ чаши) средни домати, нарязани на хапки
лимон

Начин на приготвяне:

Изчистете чили чушките от семето и ги нарежете на дълги ивици. Поставете на една страна.
Поставете голяма тенджера на среден огън. Добавете 40мл от олиото, оставете да загрее за няколко секунди, след което добавете синапените семена и 2-3 лъжици къри. Добавете лука и сотирайте леко за 12-14 минути, докато стане мек.
Добавете чесъна и джинджифиловите пасти, солта, черния пипер и куркумата и сотирайте за 3 минути, като разбърквате редовно. Добавете нарязаните чили чушки и джинджифила и гответе 3 минути.
Изсипете кокосовото мляко и сметаната и оставете да къкри 20 минути, като разбърквате от време на време.
Докато кърито къкри, поставете малък тиган на средно силен огън и добавете останалото 1 с. л. олио.
Добавете скаридите и доматите към соса и оставете да къкри внимателно за още 5-6 минути, докато скаридите се сварят; не прекалявайте, за да останат крехки.
Сервирайте, като добавите лимон.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)