скелет

Скелет с нож вместо ръка откриха археолози

17 април 2018

В Италия археолози попадат на необичаен скелет в погребение от VІ-VІІІ в. Той е на мъж с ампутирана ръка. По всичко изглежда към отрязаната ръка е бил прикрепен нож.

Погребението е намерено на територията на некропола Лонгобард в северна Италия. Преди това тук са били намерени останките на стотици скелети, обезглавен кон и няколко хрътки.

Снимка: Micarelli et al./Journal of Anthropological Sciences

Снимка: Micarelli et al./Journal of Anthropological Sciences

Според изследователите, мъжът е бил на около 40-50 години. Долната част на ръката му липсва, като причината да я загуби е неясна. Може би е била ампутирана по медицински съображения или по вероятно, мъжът е загубил ръката си в бой. Начинът, по който е разположен ножът, кара учените да смятат, че е бил прикрепен към към отрязаната ръка. На същото място е намерена катарама и вероятно кожа, която се е разпаднала с времето.

Напредналото възстановяване на коста, показва, че човекът е живял дълго време, след като ръката му е била ампутирана. Учените отбелязват също, че зъбите от дясната страна на мъжа са били много износени, вероятно от използването им за затягане на ремъците, които са държали протезата.

Проучването на  е публикувано онлайн в „Journal of Anthropological Sciences”.

превод и редакция: Силвия Аризанова
снимка: Micarelli et al./Journal of Anthropological Sciences

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)