karneval-in-germany

Скована треска в очакване на Карнавалът в Кьолн

02 февруари 2016

Карнавалът в Кьолн, Германия, е стар почти колкото града. Първото карнавално шествие се е извършило в Кьолн, 1823 г. Една традиция, която събира от векове не само жителите на града, а и от цяла Германия. Организираният карнавал във вида, който има днес, датира от началото на 19 век. Карнавалът има своите исторически обяснения: след като френските войски напускат земите на днешен Кьолн през 1814 г., настъпват нови, по-спокойни и по-ведри времена. Властите едва успяват да овладеят еуфорията на масовите събирания и традиционните карнавални празненства и решават, че трябва да ги вкарат в релсите на типичната немска организация.

ffb745_15fdb8e605ae4502911aa65a2520a2ca

В дните на Карнавала в Кьолн се струпват между 300 000 и 500 000 души, но тази година се очакват рекорден брой посетители! И това не е случайно! Германците искат да демонстрират с маскарад традициите си и несъгласието си за приетите от Меркел бежанци. И именно в Кьолн, след масовите прояви на насилие върху жени от бежанците по Нова година в центъра на града.

koelner-karneval-3verkleidete-c-koeln-tourismus-gmb-h-dieter-jacobi-ba

Карнавалът се нарича още „петият сезон” и  се открива всяка година на 11 ноември в 11:11 часа в стария град. Но това е само старт на приготовленията. Самото шествие се състои три месеца по-късно, през февруари следващата година. Тогава по улиците на града и в бирариите се празнува с карнавални костюми. Тази година в четвъртък, на 4 февруари фиестата започва! В петък и събота се празнува по кръчмите, а в неделя са училищните шествия. Кулминацията на карнавала е шествието в понеделник (Розов Понеделник). Шествието продължава около 4 часа по маршрут с дължина 6.5 км. В 11 часа на сцената застават тримата главни герои – Принцът, Селянинът и Девицата (изпълнява се от мъж), които откриват шествието. И започва забавата – музика, костюми, сладкиши, за които всички викат и скачат , за да уловят, закачки, акробатични номера, всичко е толкова увлекателно и истинско, но и лудо, че забравяш за времето и температурите, а с непознатите доскоро вече сте си близки.Следващите дни, вторник и сряда, също са карнавални, но спокойни, в сряда – Пепелната сряда, карнавалът свършва, а в четвъртък жителите на Кьолн са отново германци и вече няма никаква прилика с купонджиите от предишните дни…

ffb745_aca3d439076c4b79bcf9d1c20ea2716a

Тази година Карнавалът в Кьолн ще бъде съпроводен с безпрецедентни мерки за сигурност, след като по новогодишните празници имаше масови опити за насилие върху жени от стеклите се в Германия бежанци. От цялата страна са мобилизирани полицейски сили и така правителството на Меркел се опитва да компенсира със сигурност и превенция срутващото се доверие към властта и водената от нея политика. Германците за първи път масово не подкрепят своя канцлер и с всеки изминал ден започват да осъзнават тежките последствия от радушно приютените от Меркел бежанци. Исканията за оставка валят всеки ден.

От кабинета заявиха, че ще направят всичко по силите си, за да не допуснат повторение на сцените на насилие, както и да не се допуснат безредици и прояви на ксенофобия.
Както се казва в такива случаи – ще видим!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)