2709

Скриват паметника пред НДК с „жив“ плет за четвърт милион лева

19 май 2015

240 000 лв. планира да даде Столична община за изграждането за „жив“ плет на паметника пред Националния дворец на културата. Това става ясно от обществена поръчка, обявена от общината, предаде репортер на БГНЕС. От документацията се разбира още, че кметството очаква рушащият се паметник да бъде прикрит с декоративната ограда най-късно до края на лятото. Средствата са от бюджета на Дирекция „Зелена система“ на СО.

По всичко изглежда Столична община не планира да премахне паметника „1300 години България“ преди местните избори през есента. В края на април Административен съд-София град отхвърли жалбите срещу демонтирането му. По този начин магистратите позволиха на мястото на рушащия се монумент да бъдат възстановени паметните плочи на Първи и Шести Софийски пехотни полкове. В края на 2014 г. Столичната общински съвет взе решение за преместване на паметника „1300 години България“, който е построен във втората половина на 70-те години на миналия век. В края на февруари 2015 г. министърът на културата Вежди Рашидов обаче се противопостави на местенето на монумента и се обяви за възстановяването му.

Докато текат всичките политически, исторически и културологични спорове от общината се решили да изразходват около четвърт милион лева, при положение, че не е ясно дали бъдещата „жива“ ограда ще трябва да бъде премахната малко след като бъде поставена. Амбицията на кмета Йорданка Фандъкова и служителите на общината са да изградят нещо, което със сигурност ще впечатли столичани и гостите на града. Дължината на „живата“ ограда ще е около 70 метра, а средната височина 12 метра.

От Столична община досега не бяха обявявали намеренията си да „скрият“ паметника „1300 години България“, въпреки строителните дейности, които в момента се извършват в пространството пред НДК. Миналата седмица от Дирекция „Зелена система“ на СО съобщиха, че ремонтът на фонтана и водните каскади пред НДК се очаква да приключи до края на юни месец. Цялостното обновление на парка около НДК, което струва 13,5 млн. лв. трябва да приключи до средата на октомври месец. Очаква се в следващите месеци да стане ясно колко ще струва и цялостното реновиране на самия Национален дворец на културата, в който през 2018 г. ще се провеждат повечето от конференциите и срещите в рамките на българското председателство на Европейския съюз. Предварителните разчети сочат, че за обновяването на НДК ще отидат минимум 60 млн. лв.

снимка: whata.org

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)