Живко Седларски - рокли от метал

Скулпторът на метални рокли Живко Седларски с ревю за „БГ Модна икона“

02 декември 2018

Скулпторът Живко Седларски, който създава емблематични рокли от метал, ще участва за първи път в едно от най-престижните лайфстайл събития в България. Той ще пристигне от Франция, където живее и работи над 20 години, за да участва в ревю-спектакъл на Академията за мода по повод десетото издание на годишните награди „БГ модна икона“.

Творбите на Живко Седларски са оригинален синтез между мода, изящно изкуство и архитектура. Като скулптор в амплоато на дизайнер той създава рокли, но не от коприна, дантела и шифон, а от стомана, месинг и гранит.

„Темата за роклите естествено ме води към висшата мода. С ентусиазъм и вдъхновение се доближавам до дизайнерите и с надеждата може би на свой ред да ги вдъхновя, за да сме в едно взаимно сътрудничество.“, споделя българинът Живко Седларски, при когото Haute Couturе се превръща Haute Soudure (от фр. ез. soudure е „заваряване“). Игра на думи, която веднага разкрива на французите и знаещите френски, какво всъщност прави българският скулптор.

Живко Седларски - рокли от метал

Връзката между модата и скулптурата в своята работа Живко Седларски открива през 2008 г., когато започва да работи върху първата си монументална рокля „Дъга в нощта“. Тази рокля от неръждаема стомана с височина 3.20 м. е предназначена за частен парк, северно от Рен, Франция.

В нея се усеща движението на жена във вихъра на дворцов танц от началото на XVIII век. Освен с уловеното движение, скулптурата е ефектна и със своята огледална повърхност. През деня роклята се слива с пейзажа и отразява околната среда в стотиците полирани плочки, образуващи плисетата й, а през нощта в нея рефлектира и най-малкият извор на светлина, откъдето идва и името й – „Дъга в нощта“.

С тази скулптура започва серията „Роклята“ на Живко Седларски, в чиито творчески търсения винаги присъства жената. Тя не е представена физически във всяка от творбите му, но човек може да си я представи. В роклите от метал жената е загадка, силует, но именно тя е божеството, пред което творецът се прекланя.

Живко Седларски - рокли от метал
Нейната енергия и движение са уловени в чувствените скулптури на Живко Седларски, които сякаш имат душа. Неговият стремеж към красивото преминава през изчистената линия и опростената форма на фигуративна скулптура без излишни щрихи и както сам той обяснява: „Избрах роклята, защото исках да пресъздам едно движение, необременено от детайли.“.

Модните дефилета в Париж, Милано и Ню Йорк са извор на вдъхновение за скулптора, който до момента е реализирал две ревюта във Франция – това лято заедно с ученик на дизайнера Жан Пол Готие и самостоятелно през 2013-та година. Досега родната публика е имала редки, но запомящи се срещи с българския скулптор с богато творчество и заслужено признание в цял свят.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)