20190602-UFJNJEELDMA-1559482209

Сладко от рози

03 юни 2019

Един от ароматите на май и юни и на пролетта е аромата на трендафил. Ароматът на  розовите рози, от които се приготвя и един от символите на България – розовото масло, изпълва улиците на села и градове. Освен розово масло обаче от нежните листчета на розите се приготвят невероятно вкусни и ароматни домашни деликатеси – сироп от рози и сладко от рози.

20190602-KYREPXRTAPB-1559482207

Още по темата: Празници на розата Казанлък 2019

 

Небходими продукти:
листа от маслодайна роза 150 грама
захар -1 кг
вода -500 мл
лимонтозу -2 чаени лъжици

20190602-JYYWEXOKXIN-1559482209

Първата и най-важна стъпка от рецептата за сладко от рози и изборът и подготовката на розите. Сладко от рози се приготвя от цветовете на розовия трендафил, т.е. бяли или червени розови храсти не са подходящи за приготвяне на сладко от рози. Изберете добре разцъфнали. Добре е да приготвите сладкото от рози възможно най-скоро след като наберете розите, тъй като трендафилът е с много нежни цветове, които бързо вехнат.

В тенджера изсипвате захарта и водатата, като приготвяте захарен сироп. След като заври сиропа трябва да поври около 5 минути, за да се посгъсти. След като се посгъсти добавяте розовите листа и разбърквате. Сладкото от рози трябва да поври на тих огън 10-тина минути, като периодично разбърквате. Накрая добавяте лимонтузуто, варите още 1-2 минути и изсипвате готовото сладко в предварително измити и подсушени бурканчета, които веднага затваряте и обръщате с капачките надолу, докато изстинат.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)