telefon_0

След 15 юни роумингът в страните от ЕС отпада – разяснения…

02 юни 2017

Това е новина, която бе разпространена още преди време и потребителите на мобилни услуги в страните от Европейския съюз чакат отдавна този момент. Той засяга и нашата страна. От средата на следващия месец роумингът в Европейския съюз отпада и потребителите ще плащат една и съща такса за телефонни разговори и достъп до интернет както в собствените си държави, така и когато пътуват. Това регламентира евродиректива от началото на годината, но заради огромния интерес и зачестилите запитвания един от българските телекомуникационни оператори разпространи  разяснение на най-важните промени и последствията от тях.

Информацията тълкува общо европейската регулация, не засяга конкретните тарифи и важи за всички клиенти на Мтел, „Теленор“ и „Виваком“. 

На първо място роумингът не „отпада“, a просто ще се таксува по различен начин и цената на разговорите в ЕС ще зависи от предпочетения абонаментен план и условията в него. Промяната на цените се въвежда автоматично и не се налага потребителите да преподписват договора си или да сменят абонаментния план.
Ако в плана има неограничен брой минути за разговори с всички национални мрежи, абонатът ще може да се обажда на всеки номер в страните от ЕС без ограничения и допълнителни таксувания. Ако има ограничен брой минути, телекомът ще таксува за всяка допълнителна минута разговор съгласно абонаментния план в България. Същото важи и за обажданията към други оператори.

С изпращането на SMS-и нещата стоят по същия начин като с разговорите, а входящите обаждания и получаването на съобщения ще са безплатни от 15 юни.
Въпросът с ползването на мобилен интернет е малко по-сложен. Ако в плана има включени национални мегабити, те ще могат да се ползват и в ЕС, но са възможни ограничения. Ако потребителят превиши предоставените му МВ, докато е в ЕС, всеки допълнителен мегабайт ще бъде таксуван.

Ако, докато е в чужбина, клиентът се обажда на номер извън т.нар. Зона ЕС, която включва и Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, това ще се таксува като роуминг към трета държава по съответната тарифа. Ако клиентът е в България и звъни на мобилен номер в държава в ЕС, това НЕ е роуминг, а международно обаждане също се таксува по съответния план.

След като стана ясно окончателното решение за отмяна на роуминга, родните телекоми излязоха с нови тарифни предложения, а председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов предупреди клиентите да внимават с новите планове, които им се предлагат от обслужващия оператор.

снимка: wirelessrev.ca

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)