991-ratio-scala-sancta-stypyla-v-rim

След 300 години отварят Светите стъпала

13 април 2019

Светите стъпала, по които според преданието е преминал Исус Христос преди да се яви пред римския управител на Юдея Пилат Понтийски, бяха отново открити за публиката в Рим, предаде Франс прес.

Множество вярващи побързаха да изкачат мраморната стълба, пълзейки на колене, както са го правили милиони поклонници преди тях през вековете. Светите стъпала са 28 на брой. Те са били пренесени от Ерусалим в Рим по времето на император Константин според легенда, която никога не е била потвърдена. През 1723 година мраморната стълба е била покрита с дървен материал, за да не бъде повредена от многобройните вярващи, преминаващи по нея.

Дървената защита за кратко е била премахната през 1950 година, за да бъдат почистени стъпалата, след което е била положена обратно. Сега, след близо три века, реставраторите отново временно разкриха за публиката мраморната светиня. Според легендата на единадесетото стъпало е покапала кръвта на Христос. Стълбата толкова се е износила през вековете, че на места стъпалата били вдлъбнати с 15 сантиметра от пълзенето на вярващите. Това наложило те да бъдат покрити.

Scala Sancta Светите стъпъла в Рим
Gulliver/Getty Images

Никой все още не знае дали Светите стъпала, които са били пренесени в Рим, наистина са били същите като тези в Ерусалим отпреди две хилядолетия. Но с напредването на науката вярващите се надяват този факт да бъде установен.
Светата стълба ще бъде отворена за публиката два месеца, преди да бъдат отново покрита.

Дарик.бг

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)