curie_promo_00-L

Случаят Кюри: Нов български детски филм с положителен поглед към науката

16 април 2018

Освен да забавлява, една от най-важните задачи на детското кино е да възпитава. Това е и основната цел на новия филмов проект „Случаят Кюри” на режисьора Андрей Хадживасилев.

Тони е само на 8 години и е много умен, и начетен, но готин, а не зубър! Мечтае някой ден да стане велик учен. Затова стаята му прилича на лаборатория, в която провежда различни експерименти. Опитната си мишка е кръстил на световноизвестната жена-учен Мария Кюри. С нея Тони иска да се яви на Националния фестивал на науката и да представи откритията си за натрупването на мускулна маса. Неговата съседка Рая – също на 8 години учи в балетното училище и е много палава и пакостлива. Дружи с побойника на квартала – Стефан. Двамата решават да отвлекат Мария Кюри, а Тони е изправен пред нови предизвикателства, готов на всичко да си я върне. Балетната постановка на училището е провалена с гръм и трясък, но за сметка на едно ново приятелство.

Гала премиерата на „Случаят Кюри” ще се състои на 12 май (събота) от 10:00ч. в София Тех Парк, зала „Джон Атанасов”, част от програмата на „Софийски фестивал на науката”.Събитието е с лимитиран брой безплатни покани чрез онлайн регистрация. След това  филмът ще бъде прожектиран в избрани кина от 18-май.  Мястото за премиерата не е случайна. Именно Софийският фестивал на науката вдъхновява Андрей Хадживасилев и неговия екип за оригиналния сценарий.

 

„Науката и знанието са нещо много важно. Затова реших да ги представя по позитивен и интересен начин чрез главния филмов герой. Надявам се за в бъдеще да има все повече български детски ленти, фокусирани в детските приключения. Аз ще продължавам да работя активно в тази посока и се надявам да запаля децата по седмото изкуство, както аз съм се влюбилв него благодарение на златните ни детски филми от миналото!“, споделя режисьорът Андрей Хадживасилев. Той е реализирал множество музикални клипове и реклами, в много от които участват деца. Също така е автор на детските образователни филми „Сърфирам безопасно”, „Децата и парите”, както и на първия български документален филм заснет в 3D-stereo: „Стъпки в огъня“.

 

„Случаят Кюри” е подкрепен от Национален филмов център, а негов продуцент е Пламен Йорданов. Авторският сценарий е на Сабина Иванова и Пламена Велковски, с помощта на Кирил Орлов, Анна Дамянова и Вени Петрова. Лентата е реализирана от дългогодишния творчески колектив на режисьора Андрей Хадживасилев – оператора Божидар Симеонов, художник-сценографа Христина Дякова и композитора Георги Стрезов.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)