pexels-photo-147465

Слънцето не е виновно за глобалното затопляне

27 август 2017

Учени, изследващи влиянието на Слънцето върху сегашните промени в климата, установиха, че яркостта на звездата ни не се е увеличавала от 40 години, съобщи в. „Дейли мейл“, цитиран от БТА.

Яркостта на Слънцето през този период дори малко е спаднала. Това означава, че то няма никаква роля за сегашното затопляне, заявиха учени от института „Макс Планк“.

Макар и Слънцето да може да влияе върху климата на Земята, само някои дължини на вълните на радиацията достигат до повърхността на планетата ни така, че да могат да я затоплят. Преди всичко това е видимата светлина. Освен това Слънцето излъчва поток от заредени с електричество частици. Когато магнитната му активност е висока, радиацията е по-силна. Проследявайки тези колебания, учените са определили доколко слънчевата активност влияе върху климата на земята.

За изследването си германските учени са използвали данни от наблюдения на слънчевите петна, както и за нивата на въглерод-14 в пръстените на дърветата. Анализът им установи, че от няколко десетилетия покачването на температурата не може да бъде възпроизведено в моделите само с въздействието на Слънцето и други естествени източници, като вулканични изригвания.

„Само когато се вземат предвид антропогенни, т.е. дължащи се на човека фактори, се получава съответствие с наблюденията и измерваните данни“, казаха учените.

снимка: pexels.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)