Смартфон ще превръща слънчевата светлина в електричество

04 март 2016

Слънцето изгрява и залязва 365 пъти през повечето години. В това време Kyocera усъвършенства технологията си, която позволява на смартфоните да се захранват със слънчева енергия, пише Fox News, цитиран от „Фокус“. Преди една година на Световния конгрес за мобилни технологии компанията представи прототип, чийто екран поглъща светлина и я преобразува в допълнително електричество за батерията. Идеята беше обещаваща, но в съвсем ранна прототипна фаза – два часа слънчево греене произвеждаха едва 15 минути време за разговори.

Kyocera-Logo-AH1

Една година по-късно напредъкът е забележителен. През 2016 година Kyocera се завръща със захранван със соларна енергия телефон, който генерира една минута време за разговори със само три минути слънчева светлина. Съотношението слънчева светлина към време за разговори е намаляло от 8:1 на 3:1.

Компанията все още не е готова да предложи технологията на пазара, но това се очаква в обозримо бъдеще. Слънчевата светлина няма да замести батерията на телефона ни – технологията по-скоро е еквивалент на хибриден автомобил.

maxresdefault

Смартфонът се захранва със соларна енергия с помощта на фотоволтаичен компонент с дебелина 0.55 милиметра, създаден от базираната във Франция фирма Sunpartner Technologies. Kyocera интегрира компонента в екрана на смартфона. Японската компания не първият производител на телефони, който използва соларна енергия, но в повечето случаи панелът се поставя на гърба на устройството. Задната част на телефоните обаче по-рядко е изложена на слънчева светлина.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)