Смъртоносният сняг или когато зимата не е само красива приказка

Смъртоносният сняг или когато зимата не е само красива приказка

29 ноември 2015

Лавините – нещо, което познаваме малко и не предполагаме каква мощ крие – нещо, което смятаме, че няма да ни застигне – нещо, което най-често причиняваме сами, а после не знаем как да се оправяме. Понякога зимата не е само красива приказка…

Планината, освен великолепна, може да е много опасна, а ние хората имаме навика да подценяваме силата на природата, която в повечето случаи често ядосваме сами. Статистиката показва, че 90% от лавините са причинени от хората, а сигурно също толкова голям е и процентът на тези, които не знаят какво да правят, когато ги застигне „смъртоносната пудра”. Всъщност това е сила, която за секунди може да направи вековна гора на клечки за зъби, сила, на която ние хората не можем да противодействаме, но сме длъжни да опознаем и да бъдем подготвени.

За това ни помогат професионалистите от БАССЕС, които ни напомниха, че преди началото на сезона всеки трябва да се подготви физически и теоретично за предстоящите прекрасни мигове в планината. За опасностите, които крие планината пред БГНЕС разказа Момчил Панайотов – съосновател на БАССЕС с дългогодишен ски опит в планините на България и Алпите. Темата за лавините и лавинната безопасност, освен хоби му е и професионално занимание.

„Когато си в планината трябва да извадиш слушалките от ушите и да слушаш, защото, когато слушаш планината, може да я чуеш. А тя подсказва…”, казва Момчил. Най-важното е да не я подценяваме и да не мислим, че ние можем да сме по-силни от нея. Оказва се, че най-често падащите лавини са с широчина от 25 м и дълбочина между 10 см и 10 м Тези струващи ви се нищожни цифри причиняват сериозни разрушения и за жалост всяка зима отнемат човешки животи. За да се предпазим, първо трябва да се екипираме добре.

Екипировката е най-важното нещо в планината, независимо дали ще се разхождате или ще карате ски извън пистите. При екстремните скиори лавинният уред, сондата и лопатата са задължителни елементи в раницата. Ето още малко данни: 90% от хората издържат под лавина в първите 15 минути, цифрата пада под 40% , ако останете под снега половин час, а едва единици успяват да оцелеят, ако помощта се забави над 40 минути. За да помогнете на изпаднал в нужда, ви трябват задължително тези три посочени горе елемента, но и тренировки как да ги използвате. Втората важна част от подготовката за планината е проверката на метеорологичните условия и състоянието на снега.

„За жалост в България не можеш да намериш качествена и актуална информация за снега в планината”, обясни Момчил, давайки ни указание, че за тази цел информацията се разпространява на сайта на БАССЕС (www.befsa.com). След като се увериш, че времето е подходящо, идва ред на избора на маршрут. „Винаги изучавай планината, използвай карти и проучвай местата”, съветва Момчил Панайотов. За тази цел в интернет е пълно с онлайн карти, а вече съществуват дори мобилни приложения. Най-опасното време е, когато дълго време не е валяло, в България често това е януари. След като падне малко сняг, той се заледява, тогава идва така чаканият пухкав, дълбок сняг, който обаче застила „неподозирани опасности”. Колкото и дебел сняг да натрупа върху първия слой лед, скреж или суграшица, отдолу остават кухини, които могат да отприщят снежната маса.

Също толкова опасен е и стария сняг (внимавайте, алпийци!) , защото дори на Алпите и на Кавказ целогодишният сняг крие опасности, също толкова големи, колкото пресния. За да си го представите отворете дланта си и изсипете в нея чаша захар – това са кристали, които нямат никакво сцепление и плътност едни с други. Навяванията са другият опасен момент, за който трябва да следите. А като казваме „следи” , трябва да отбележим, че стъпките в снега са много коварни и понякога смъртоносни измамници, които често заблуждават с прикрита „безопасност”. „Щом някой е минал оттам, значи няма страшно”. Ами , ако следите свършат и този някой е извадил 50-метрово въже, за да се спусне, а вие нямате такова?

В планината важат правилата на индивидуалната подготовка, собствената преценка спрямо ситуация, екипировка и не на последно място компанията. Тя е не по-маловажна част от приключението. Планината не е място, на което да начесваме егото си, категоричен е Момчил, който по-късно ни показа колко е важна екипната работа в напечени ситуации. И ето, че стигнахме в планината. Какво да правите, ако лавината тръгне? Ако вие сте в нея, най-важното е да не бъдете пасивни, защото в противен случай, ще затънете много дълбоко. Тук можете да направите опит за движение като плуване, но както можете да си представите в такива ситуации, трудно се мисли. Горите могат да ви спасят, опитайте се да стигнете до тях и да се хванете за дърво.

Ако снежната маса ви застигне, опитайте се да държите ръцете си отпред, така, когато спрете, ще можете да разчистите снега пред лицето си, за да може да дишате. Не викайте, не се движете, защото хабите излишна енергия, а снегът е най-големият звукоизолатор – дори и да чувате стъпките на някого над вас, той няма да може да ви чуе. Шансът да бъдете спасени е лавинният уред, с който можете да бъдете засечен и изваден. От другата страна на преживяването също не е лесно – да гледате как снегът помита ваш приятел и животът му зависи от вас. „Първото нещо, което трябва да направите е да не се паникьосвате. Спрете и вижте точно къде изчезва той от погледа ви. Това ще ви насочи къде да копаете.

Ако сте голяма компания, разпределете задачите си. Не е нужно всички да търсите с уреда, това може да прави само един, докато другите подготвят лопатите, а ако сте повече хора, може някой да следи за падането на нови лавини. Много е важно да не забравяте да се обадите на телефона на планинската спасителна служба (ПСС) или на 112, на който да поискате да се свържете с ПСС. Тук следва Кой?, Къде? Какво? и Колко? – животоспасяващите въпроси. Да кажете какво се е случило и къде се намирате, както и колко хора сте е най-важната информация, която може да дадете на спасителите, защото ако в този момент падне нова лавина и бъдете затрупан, това ще е единственият шанс да бъдете спасени”, казва Момчил. Тук е много важна техниката, която той препоръчва да тренирате „на терен”. Лавинни курсове, както и курсове за спешна медицинска помощ се организират постоянно през зимния сезон, а БАССЕС започва такива през януари. В понеделник на сайта на асоциацията ще има информация за датите на предстоящите курсове. Това е подготовка, която мнозина подценяват, без да предполагат, че от нея може да зависи живота ви и тези на близките ви. Планината крие опасности, но както вече казахме, извадете слушалките, наслаждавайте се и се пазете.

снимка: mrwallpaper.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)