032bf4a161058e1d5ade27ae2ae80d61

Смяна на посланика ни в ООН в навечерието на избора на нов шеф на организацията

05 август 2016

Правителството е решило да смени посланика ни в ООН Стефан Тафров с московския възпитаник Георги Панайотов в навечерието на решителния втори тур за избор на нов шеф на световната организация.

Българският кандидат и генерален секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова изостава на трета позиция след първото гласуване. Тя няма подкрепата на две от основните сили – Великобритания и САЩ, от които зависи избора на новия генерален секретар на ООН. Западни анализатори твърдят дори, че Бокова вече е извън играта.

Решението е взето на закрито заседание на правителството в сряда. Промяна има и във мисията ни във Виена, съобщиха правителствени източници пред Mediapool. Те отричат смяната да е свързана с избора на Бокова.

Мандатът на Стефан Тафров е изтекъл през март и е бил удължен с шест месеца. Това е и причината за смяната му, обясниха от Министерството на външните работи пред Mediapool.

Това е втори мандат на Тафров в ООН. Първият му започна през 2001 г. и той беше отзован чак през 2007 г. Посланическият мандат е 4 години.

Неофициално се твърди, че кабинетът отзовава Тафров, защото бойкотирал кампанията на шефа на ЮНЕСКО Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.

Новият посланик на България в ООН Георги Панайотов е завършил Московския институт за международни отношения, в който преди 1990 г. се обучаваха децата на комунистическия елит. В момента Панайотов е началинк на отдел „НАТО“ в дирекция „Политика и сигурност“ в Министерството на външните работи. Преди това беше посланик на страната ни в Молдова от 2009 до 2014 г.

Кабинетът е сменил и посланика на страната ни в Австрия Елена Шекерлетова поради изтичането на мандата й.

На нейно място отива посланикът ни във Любляна Иван Сираков. Той заема поста от септември 2013 г. и ще бъде във Виена до 2017 г. Правителството не е избрало титуляр за посланик на страната ни във Словения.

Президентът Росен Плевнелиев трябва да издаде указ, за да станат факт новите назначения.

снимка: bnr.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)