Смятането като игра

15 юни 2015

За един родител, чието дете е здраво и се развива нормално, е важно да го научи смята и пише дори преди да тръгне на училище. Някак е въпрос на семеен „престиж“… За други обаче, чиито деца са по-особени, всяка позната и произнесена правилно буква или цифра и след 10-тата година е истински празник. Такъв е случаят на Йовка Христова, чието по-малко дете е с диагноза „аутизъм“ и продължава своето нелеко пътешествие в света на символите, познати ни като букви и цифри. За да напредва, бавно, но сигурно там, където на другите им е лесно, неговата майка изчита всяка възможна литература посветена на ранното детско развитие и на особеностите на възприятията.

С Йовка се запознахме около Великден, когато тя ни показа какво можем да направим с малко вълна сапун и вода и да създадем една цветна и забавна великденска украса (репортажа може да видите тук).

Тогава не знаехме, че тя е посветила времето си на това да помага не само на своето дете, а на всички онези, които искат да разберат повече за това как функционира детската психика и какво всъщност представлява това, което правим докато сме живи, а именно – ученето.

За това вижте какво ни разказа тя за методите и децата, за любознанието, което трябва да развиваме. За игрите, в които се учи незабелязано. За големите умове, посветили се на специалните деца. За родителите, които искат децата им да могат и научават повече, лесно, като на игра. Защото, както е казал Зайцев – „ние не учим, ние играем“. Вижте как.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)