Bohuslav-Sobotka

Соботка: Земан има право да ходи в Москва

09 април 2015

Чешкият премиер Бохуслав Соботка подкрепи решението на президента Милош Земан да отиде лично в Москва за военния парад на Червения площад на 9-ти май.

Министрите от управляващата Социалдемократическа партия няма да блокират пътуването на президента Земан в Русия. Тази визита не поставя под въпрос единството на Европейския съюз /ЕС/, каза още премиерът.

Трябва да отдадем нужното уважение и почит към загиналите съветски войници, които дадоха живота си за свободата на Чехословакия по време на Втората световна война, каза Соботка след срещата си с Милош Земан. Разговорът се проведе малко преди заседанието на правителството, което трябваше да вземе решение за финансирането на пътуването на президента в Русия по повод 70-та годишнина от победата над фашизма.

„Министрите нямат никакво намерение да блокират пътуването на президента в Москва. Тази визита трябва да се гледа в контекста на освобождаването на Чехословакия преди 70- години от Червената армия. За тази свобода загинаха 100 000 войници и ние трябва да отдадем нашата почит към тях“, каза още Бохуслав Соботка и поясни, че двамата са обсъдили и поведението на американския посланик в Прага, който осъди пътуването на Земан в Москва. След това изявление Милош Земан каза, че вратите на президентския дворец са затворени за американския дипломат. /БГНЕС

снимка: stern.de

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)